Dačić: Postoji mala razlika u odnosu na ranije sednice

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da još nema dogovora da li će biti redovnih sednica Saveta bezbedbnosti o Kosovu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.11.2018.

00:07

Dačić: Postoji mala razlika u odnosu na ranije sednice
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

"Mi želimo da bude postignut dogovor o dinamici (sednica), ali ako ne bude postignut, onda će (zakazivanje) zavisiti od toga ko je predsedavajući u tom mesecu", rekao je Dačić za RTS posle rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti UN.

On je kazao da postoji "mala razlika" u odnosu na ranije sednice, jer sada "neke velike sile pozivaju na fleksibilnost svih strana u dijalogu, što ranije nije bio slučaj, već se očekivalo da Srbija samo treba da prizna Kosovo".

Šef srpske diplomatije je naveo da su i dalje prisutni pozivi zemljama koje nisu priznale Kosovo da to učine i da glasaju za ulazak Kosova u Interpol, i dodao da se Beograd suočava s "velikim lobiranjem zapadnih zemalja".

Dačić je kazao da je članstvo Kosova u Interpolu "statusna stvar", navodeći da Priština "ne želi da uđe u Interpol da bi se borila protiv kriminala, već da pokaže da je nezavisna država, ravnopravna sa Srbijom".

On, međutim, navodi da više nema preciznih brojki o tome koliko država priznaje nezavisnost Kosova.

"Niko nije osporio moju tezu da je deset država povuklo priznanje Kosova", rekao je Dačić govoreći o današnjoj sednici u Njujorku i procenio da će broj država koje su priznale nezavisnost Kosova vremenom biti "daleko manji" nego što je sada.

Dačić je razgovarao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Njujorku i rekao mu da je za Srbiju od velikog značaja da tema Kosova i Metohije ostane u fokusu Saveta bezbednosti UN.

Dačić i Gutereš su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji i značaju uloge Unmika u izgradnji trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Gutereš je, kako se navodi, "reafirmisao poziciju Ujedinjenih nacija, definisanu poštovanjem Rezolucije SB UN 1244, i u tom kontekstu, nastavak angažmana Unmika na Kosovu i Metohiji".

Šef srpske diplomatije je informisao generalnog sekretara UN o toku dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Dačić je danas predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Guterešov tromesečni izveštaj o radu Unmika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: