Orbanov kabinet se oglasio zbog slučaja "Gruevski"

Mađarska je saopštila da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski tražio politički azil pošto je pobegao iz Makedonije da bi izbegao zatvor.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images
Getty images

Mađarska novinska agencija MTI prenela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom, koji treba da odsluži kaznu od dve godine zatvora, da podnese zahtev za azil.

Kancelarija za imigracije će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera i dodala da je Mađarska partner u međunarodnim odnosima sa sadašnjom vladom u Skuplju i da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja.

Mađarska novinska agencija MTI prenela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom da podnese zahtev za azil.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Mađarska opozicione stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog iako traži azil u Mađarskoj.

Nacionalistička stranka "Jobik" i levičarske stranke "Dijalog" i "Demokratska koalicija su danas saopštile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji.

Poslanik i predstavnik "Jobika" za štampu, Adam Mirkočki je za boravak Gruevskog u Mađarskoj rekao da je "skandal bez presedana" i da je Gruevski "kriminalac s poternice", kao i da mu ne treba dati azil jer njegova zemlja, Makedonija, nije u ratu, niti njega progone iz verskih ili političkih razloga.

Ričard Barabas, predstavnik stranke "Dijalog" za štampu je rekao da je Gruevskom "mesto iza rešetaka"

Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog Mercedesa dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Svet

strana 1 od 395 idi na stranu