Arizona dobila prvu senatorku

Vašington -- Demokratska stranka osvojila je još jedno mesto u američkom Senatu pošto je prebrojavanje glasova u Arizoni trajalo skoro sedam dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nova senatorka je postala Kirsten Sinema

Ona je porazila republikansku rivalku Martu Mekseli sa skoro dva procentna poena razlike i postala prva žena senator iz Arizone, a Mekseli joj je čestitala preko Tvitera.

Sinema je proglašena pobednicom šest dana posle izbora, prenosi Glas Amerike.

"Arizona je odbacila nešto što je postalo suviše ucestalo u našoj zemlji – prozivanje, vređanje, sitne, lične uvrede, političare koji govore ili rade sve samo da bi bili izabrani. To je opasno i to nas unižava kao zemlju. Ali Arizona je pokazala da postoji bolji put napred.”, rekla je ona.

Sinema je odala poštu preminulom Džonu Mekejnu, koji je predstavljao Arizonu u Senatu od 1987. godine do svoje smrti u avgustu, navodeći da je on bio svetli primer kako nacionalni interesi treba da budu iznad stranačkih.

Kirsten Sinema će postati prva senatorka iz Arizone kada preuzme mesto koje je ostalo upražnjeno penzionisanjem republikanskog senatora Džefa Flejka. Trka u Arizoni je bila jedna od dve senatske trke čiji je rezultat još bio nepoznat posle kongresnih izbora prošlog utorka.

Republikanci će i dalje zadržati kontrolu nad Senatom, ali demokrate su osvojile većinu u Predstavničkom domu i obećale da će pokrenuti istrage predsednika Donalda Trampa i njegove administracije.

Pažnja je sada usmerena na Floridu, gde je u toku ponovljeno brojanje glasova u trakama za Senat i guvernera. Predsednik Donald Tramp se žalio da je novo brojanje glasova izborna prevara demokrata i da treba da se prekine.

Glasovi se ponovo broje i u trci za guvernera Džordžije, dok još nije poznat ni rezultat nekoliko tesnih izbora za mesta u Predstavničkom domu.

Svet

strana 1 od 395 idi na stranu