Nemačko "ne" promeni granica; Podrška Kosovu za Interpol

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da Berlin podržava članstvo Kosova u Interpolu jer smatra da to može doprineti borbi protiv kriminala.

Izvor: Beta

Sreda, 14.11.2018.

11:03

Nemačko
Foto: Gettyimages

"Interpol je važan za suzbijanje kriminala. Smatramo da kosovska policija može doprineti toj borbi i ne mislimo da to ima implikacija po status", rekao je Šib.

Prema njegovim rečima, postoji stav da se to može rešiti preko Unmika, "ali svakako to duže traje nego kad bi kosovska policija bila članica Interpola".

To bi zaista doprinelo efikasnosti, dodao je Šib i naveo da članstvo u Interpolu ne traži Kosovo, već Kosovska policija.

O članstvu Kosova bi se moglo glasati na Generalnoj skupštini Interpola koja se održava od 18. do 21. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nemačka je protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova kao rešenja za problem Kosova i taj stav se neće promeniti, rekao je Šib ocenivši da taj stav dele i brojne druge zemlje EU, kao i zemlje u regionu.

"Sama kancelarka (Angela Merkel) je u više navrata javno iznela svoj stav, taj stav i nadalje važi, znam da je bilo spekulacija da li će se možda stav Nemačke promeniti, ali ne, nemački stav ostaje kakav jeste", rekao je nemački ambasador u razgovoru za televiziju N1.

On je rekao da po pitanju razgraničenja ili razmene teritorija i više drugih članica EU izražavaju rezerve, kao i zemlje u regionu i da Nemačka nije jedina.

Ambasador je rekao da je Nemačka zabrinuta da ukoliko bi došlo do promene granica da bi to moglo da ima implikacije u regionu, da bi to možda doprinelo rešenju kosovskog problema, ali bi moglo da izazove probleme u drugim delovima regiona, što se ne može prognozirai.

"Ako posle ovih sukoba koje smo imali ovde u regionu ponovo crtamo nove granice zabrinuti smo da to može dovesti do nestabilnosti u regionu", rekao je Šib.

Šib je ukazao i da nije tačno da će se "samo malom promenom teritorija rešiti kosovski čvor" i dodao da postoji čitav niz drugih pitanja kao što su zaštita manjina, zaštita crkvene baštine i mnoga druga i da pitanje razgraničenja samo skreće pažnju sa svih tih drugih pitanja.

Osvrćući se na konstataciju da komesar EU za proširenje Johanes Han i Vašington tvrde da bi podržali šta god se dogovore Priština i Beograd, Šib je ukazao da oni ne kažu da podržavaju razmenu teritorija već da žele da daju više manevarskog prostora obema stranama da vide šta će one uraditi, a da će onda videti kakav je dogovor i da li sa njim mogu da se saglase.

"Ne radi se o blanko čeku za razmenu teritorija, nego da ima više manevarskog prostora i videćemo posle", rekao je Šib.

Nije tajna da Srbija i Nemačka imaju različite stavove po pitanju Kosova, rekao je Šib i dodao da je to zapravo obeležje dobrog partnerstva, da možete imati različite stavove i da se o tome razgovara.

Šib je rekao da je Nemačka svesna koliko je težak put ka rešenju kosovskog pitanja ali da postoji dijalog Beograda i Prištine s ciljem nalaženja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazma uz posredovanje EU i da Nemačka to podržava.

"Mi znamo da taj deo ne napreduje, ali rekli smo moramo dati novi impuls kako bismo napredovali, jer plan dinamike postoji i ceo spektar tema koje moramo rešiti i razmotriti", rekao je nemački ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: