"Ulaskom u NATO CG ispunila najvažniji cilj"

Premijer Duško Marković izjavio je da je Crna Gora ulaskom u NATO napravila istorijski iskorak i ispunila jedan od najvažnijih državnih ciljeva.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.11.2018.

13:05

Foto: Thinkstock

U tome je, kazao je, nesporna podrška Sjedinjenih Američkih Država, i uloga Američko-jadranske povelje A5, rekao je Marković.

On je na otvaranju sastanka ministara odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5 u Bečićima, kazao da Crna Gora posebno ceni što je prošle godine, baš povodom samita Jadranske povelje Crnu Goru, kao novu članicu NATO, posetio potpredsednik SAD Majk Pens, što je, kako je ocenio, predstavljalo snažan pokazatelj podrške stabilnosti Evrope i ovog područja.

Istakao je da građani Crne Gore već vide koristi od članstva u NATO-u.

"Crna Gora već uveliko deli svoja iskustva učlanjenja u NATO i zajednički cilj je da Zapadni Balkan postane, ne potrošač, već stabilni kontributor regionalnoj i globalnoj bezbednosti", kazao je Marković, preneo je portal RTCG.

Napomenuo je da je zabeležen porast investicija i interesovanje kredibilnih investitora iz čitavog sveta.

Premijer je rekao da Crna Gora, kao mala zemlja, pokazala jesnagu ideje savezništva među zemljama koje dele iste vrednosti, bez obzira na njihovu veličinu.

"Svakodnevno rastu investicije i interesovanje kredibilnih investitora iz čitavog sveta, pogotovo iz zemalja NATO-a i Evrospke unije, što utiče na naš snažan ekonomski rast. Predznak bezbednosti koji sada nosimo sa sobom kratkoročno i dugoročno menja svest kako drugih o Crnoj Gori, tako i Crne Gore o svetu van našeg regiona", istakao je.

Sastanak u Bečićima je poslednji događaj koji organizuje Crna Gora u okviru ovogodišnjeg predsedavanja Američko-jadranskom poveljom.

"Ključni prioritet Crne Gore u Američko-jadranskoj povelji A5 je politika otvorenih vrata NATO. Zato nas je obradovao poziv Makedoniji. Uvereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica A5 koja je i saveznica u NATO-u", naveo je Marković.

Crnogorski premijer je izrazio nadu da će i građanima Kosova biti ukazana šansa da, kako je rekao, uživaju u benefitima vizne liberalizacije.

"Crna Gora je rešavanjem pitanja razgraničenja sa Kosovom pomogla u ispunjavanju jednog od ključnih uslova za to", dodao je Marković.

Na sastanku u Bečićima učestvuju i ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković i zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lora Kuper, kao i ministri odbrane BiH Marina Pendeš, Hrvatske Damir Krstičević, Makedonije Radmile Šekerinska, Albanije Olta Džačka i Kosova Rustem Beriša i državni sekretari u ministarstvima odbrane Slovenije Miloš Bizjak i Srbije Aleksandar Živković.

Kako je najavljeno, biće potpisana Zajednička izjava ministara odbrane država članica A5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: