Po sporazumu SAD i Kraljevine Srbije, HR izručuje dilera

Da pravni sporazumi ponekad mogu da budu poput nečega što je urezano u kamen, svedoči pimer sa zagrebačkog Županijskog suda.

Izvor: Veèernji list

Sreda, 14.11.2018.

08:11

Po sporazumu SAD i Kraljevine Srbije, HR izručuje dilera
Foto: Thinkstock

Tamo je, naime, u toku postupak izručenja Kolumbijca Davida Kardone (54) Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da se bavio međunarodnom trgovinom droge, te da je povezan sa terorističkim organizacijama, piše “Večernji list”.

Sporazum, kako se navodi, na temelju kog se izručuje Amerikancima star je 117 godina. Reč je o sporazumu koji su 25. oktobra 1901. godine potpisali Kraljevina Srbija i SAD i koji je na snagu stupio pola godina kasnije.

Taj sporazum sukcesijom je prenesen na bivšu Jugoslaviju, a nakon njenog raspada in a države koje su nakon toga nastale.

Taj sporazum, navodi se i u dokumentaciji američkog Stejt departmenta, jedan je od 109 sporazuma koje su SAD potpisale sa raznim zemljama o međusobnom izručenju osumnjičenih za razna krivična dela.

U dokumentu Stejt departmena se kao zemlja potpisnica navodi Jugoslavija, s naznakom da se sporazum odnosi in a zemlje nastale raspadom bivše države. Sporazum o izručenju iz 1901. tako reguliše da vlade SAD i Kraljevine Srbije pristaju na međusobno izručenje optuženih ili osuđenih osoba za zločine koji su počinjeni na teritoriji jedne ili druge zemlje.

Definiše se i da se mogu izručiti osobe koje su nakon počinjenog zločina u jednu ili drugu zemlju te da te osobe na temelju dokaza o krivici mogu da budu pritvoreni.

Pravni sporazum odnosi se na poveći broj krivičnih dela, dodaje “Večernji list”.

Inače, prema postojećem sporazumu Hrvatska je SAD već izručivala osobe koje su oni tražili, poput dilera droge i ukrajinskih hakera, a oni su u HR izručivali uglavnom osobe optužene za ratne zločine, bilo da su ti zločini počinjeni u Domovinskom ili Drugom svetskom ratu.

Najpoznatiji izručenik iz Amerike u Hrvatsku svakako je bio Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova u vladi NDH i jedan od potpisnika Rimskih ugovora kojima je poglavnik Ante Pavelić Dalmaciju i Istru predao fašističkoj Italiji Benita Mussolinija. Artuković je izručen 1986. tadašnjoj Jugoslaviji zbog ratnog zločina. Na suđenju u Zagrebu osuđen je na smrtnu kaznu, ali kazna nije izvršena jer je umro u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici 1988.

Što se pak tiče Kordone, on je krajem oktobra na osnovu Interpolove poternice uhapšen u Zagrebu. Malo posle toga, na zagrebačkom aerodromu uhapšene su još dve osobe, a u privatnom avionu kojim su iz Malija doputovali u Zagreb policija je našla kilogram kokaina vrlo visoke čistoće. Sumnjalo se da su tim kokainom hteli da plate oružje namenjeno islamskim teroristima u Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: