Učenici i učiteljica uredili etno-kutak u školi

Učenici izdvojenog odeljenja prokupačke OŠ “Milić Rakić Mirko“ u Bajčincu su na pravi način naučili sve o tradiciji i podsetili se kako je nekada sve izgledalo.

Izvor: prokupljenadlanu.rs

Sreda, 14.11.2018.

23:02

Učenici i učiteljica uredili etno-kutak u školi
prokupljenadlanu.rs

Kako piše portal prokupljenadlanu.rs, oni su etno-kutak uredili zajedno sa svojom učiteljicom Jelenom Đorđević.

“Već nekoliko godina unazad imam želju da u školi u kojoj radim, u jednoj prostoriji napravim etno-kutak. Do sada realno, nije bilo uslova za to. Učenicima ove škole se veoma dopala ideja da u školi u kojoj uče imaju i jedan takav kutak. Sa prikupljanjem predmeta počeli smo ubrzo nakon Dečje nedelje, u oktobru. Da bi sačuvali dah tradicije, na početku školske godine, na jednoj od etno-radionica napravili smo vrećice sa lavandom koje učenici čuvaju u svojim ormarima da bi garderobu zaštitili od insekata. Onda smo krenuli sa sakupljanjem predmeta“, kazala je učiteljica Đorđević.

Ona je dodala da je zadatak bio da se sakupe stari predmeti koji su se koristili krajem XIX i početkom XX veka.

“Pored toga, krenuli smo da sakupljamo reči koje su se nekada koristile u ovom kraju, recepte, kao i pomalo zaboravljene običaje, koje saznajemo od baka, odnosno starijeg stanovništva sela Bajčinca. Naš cilj je bio podsticanje svesti o vrednosti tradicijske etno-baštine, kao i čuvanje običaja, predmeta, recepata od zaborava. U tome su nam puno pomogli meštani ovog sela“, dodala je ona.

Neki predmeti su zaista već retki, pa je ovoj družini bilo teško da pronađe staru peglu na žar i kotlić. To traganje za dragocenim predmetima još više je uticalo na interesovanje učenika.

“Želim da se zahvalim svima koji su pomogli da naš etno-kutak izgleda ovako lepo. Izložba predmeta u školi je zvanično otvorena 8. novembra, na rođendan Vuka Karadžića, a danas smo uz prigodan program koji su pripremili učenici dali pečat celoj toj priči“, naglasila je Đorđević.

U ovoj školi je četiri đaka, dva u četvrtom, jedan u prvom i jedna učenica pohađa predškolsko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: