Žestoka razmena vatre pa sastanak od 6h, šta kaže Izrael?

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost naredio je vojsci da nastavi napade u Gazi "po potrebi".

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2018.

18:28

Žestoka razmena vatre pa sastanak od 6h, šta kaže Izrael?
Foto: Tanjug/AP

Asošiejted pres to tumači kao znak da je najnovija eskalacija nasilja možda daleko od kraja.

Sastanak koji je sazvao premijer Izraela Benjamin Netanjahu trajao je šest sati, a za to vreme nastavljeno je raketiranje južne izraelske teritorije iz pojasa Gaze i izraelski napadi iz vazduha na objekte ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom, i objekte manje organizacije Islamskog džihada.

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije nagovestio je spremnost da se ipak okonča najnoviji ciklus nasilja protiv Izraela, prenosi američka agencija.

"Palestinski otpor brani svoj narod i sebe od agresije Izraela. Ako okupator zaustavi svoju agresiju, moguće je vratiti se na razumevanja o prekidu vatre", naveo je Hanije u saopštenju.

Potom je objavljeno da su palestinske ekstremitičke organizacije rekle da su prihvatile prekid vatre za koji je posredovao Egipat, navedeno je u zajedničkom saopštenju Hamasa i manjih oružanih organizacija.

Ne znaju se međutim uslovi prekida niti je bilo komentara Izraela.

Palestinski ekstremisti su ispalili stotine raketa u Izrael u poslednja 24 sata, a izraelska vojska je napala oko 150 meta širom pojasa Gaze.

Žestoka razmena vatre izazvana neuspelim ubacivanjem prerušenih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga na jug pojas Gaze u nedelju uveče je najozbiljnija esklacija nasilja od rata Izraela i Hamasa 2014. godine.

Danas su međutim arapski mediji objavili da su palestinske frakcije pristale na zahtev Egipta da zaustave raketiranje Izraela u 15,30 sati po lokalnom vremenu.

I mada su sukobi i posle tog roka nastavljeni, izraelski mediji su preneli izveštaje Al Džazire da se i Izrael povinovao zahtevu Egipta.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik je rekao da Izrael zadržava pravo na "slobodu operacija", a da su zahtevi Hamasa da se uspotavi prekid vatre došli od četiri razna posrednika.

"Izrael je odgovorio da će razvoj događaja na terenu odlučiti (izraelsku reakciju)", rekao je on.

Četiri posrednika su Egipat, UN, Norveška i Švajcarska. U sukobima je za dan poginulo sedam Palestinaca u Gazi i jedan palestinski radnik u Izraelu, kada je palestinska raketa pala na stambenu zgradu na jugu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: