Đukanović o Kosovu, Rusiji, "velikoj Srbiji", nervozi

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, smatra da je napredak ugrožen u celom regionu Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.11.2018.

20:59

Đukanović o Kosovu, Rusiji,
Foto: GettyImages

On kaže da "posebnu nervozu" stvaraju, kako kaže, novi pregovori "predsednika Srbije i Kosova", kao i da je nestabilnost pojačana pogoršanjem odnosa Beograda i Zagreba, što bi moglo da osokoli pristalice "velike Srbije".

Đukanović je u intervjuu za francuski Figaro rekao da je pominjanje eventualne razmene teritorija Srbije i Kosova potpuna novost, te da treba sačuvati opreznost i voditi računa o tome da se ne stvori presedan, koji će izazvati domino efekat u regionu.

"Ta tema dugo vremena je predstavljala tabu zato što nas je podsećala na loša iskustva iz devedesetih. Nakon završetka ratova, u regionu se najviše govorilo o multikulturalizmu i međuetničkoj demokratiji. Tačno je da su neke zapadne prestonice promenile mišljenje, čak vrlo eksplicitno. Drugim rečima, došla su druga vremena", rekao je Đukanović.

On misli da treba sačuvati opreznost i voditi računa o tome da se ne stvori presedan koji će izazvati domino efekat u regionu.

Sačekajmo odluke dva predsednika", kazao je Đukanović.

Upitan koje su glavne pretnje za Zapadni Balkan, Đukanović je rekao da je napredak doveden u pitanje u celom regionu.

On to, kaže, objašnjava dvema glavnim okolnostima.

Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu. To nije nikakva novost: mi smo u istoriji uvek korišćeni kao moneta za potkusurivanje u rešavanju problema velikih sila. Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju region: Makedoniju paralisanu od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina", naveo je crnogorski predsednik.

Đukanović kaže da "novi pregovori između predsednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu".

"Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske. Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama velike Srbije. Neki od njih ponovo počinju sa osporavanjem crnogorske nezavisnosti trvdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru. Takva retorika je opasna u vremenu nestabilnosti, čemu smo mogli da posvedočimo devedesetih godina".

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Đukanović kaže da je Crna Gora istorijski i kulturno uvek bila bliska Moskvi, ali su se, kaže, ti odnosi poslednjih godina značajno pogoršali.

"Mogao bih čak da kažem da nikada ranije nisu bili tako loši", rekao je predednik Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: