Kako je Gruevski izašao iz zemlje? "Legalno nije"

Skoplje -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da bivši premijer Nikola Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Chris McGrath
Foto: Gettyimages/Chris McGrath

Nakon što se Gruevski oglasio putem Fejsbuka da je u Mađarskoj, gde je zatražio politički azil, u tom resoru istažuju da je nalog na toj društvenoj mreži verodostojan ili je smišljen da obmane potragu za bivšim liderom najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE.

Inače, Gruevskom je prošle godine oduzet pasoš.

Makedonija je za Gruevskim raspisala poternicu nakon što se on nije u roku javio na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od dve godine. Gruevski je osumnjičen u još tri spora koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo u Skoplju.

Na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne Gruevski je trebalo da se javi 8. novembra.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i kupovine blindiranog "mercedesa", čime je oštetio državni budžet.

On je osumnjičen u još tri slučaja koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo. Pošto se 8. novembra nije javio na izdržavanje kazne, makedonske vlasti su juče raspisale nacionalnu, a danas i međunarodnu poternicu. Do oglašavanja na Fejsbuku niko, pa ni u njegovoj VMRO-DMNE, gde je počasni predsednik, tvrde da ne znaju gde se nalazi Gruevski.

Portparol te stranke izjavio je ranije danas da ne zna gde je Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nema informacije o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj. Portparol Dimče Arsovski je rekao da je od partijskih kolega čuo da je Gruevski u Mađarskoj i da je tamo zatražio politički azil. "Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj", napisao je Gruevski na svom profilu naFejsbuku.

On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje po život.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima.

Gruevskom je u okviru sudskih postupaka koji se protiv njega vode u Makedoniji pasoš oduzet još prošle godine. Inače, u tom resoru istažuju da li je nalog na Fejsbuku putem kojeg se oglasio bivši premijer verodostojan ili je smišljen da obmane potragu za bivšim političkim liderom.

Premijer Zoran Zaev najpre je ranije danas izjavio da ne veruje da će Gruevski dozvoliti da ga hapse, a kasnije, nakon objave na Fejsbuku, izjavio je da najpre treba nepobitno utvrditi da li je njegov prethodnik napustio zemlju kako bi se se znalo da li je, kako je rekao, u bekstvu ili nije. "Ne znamo da li se radi o bekstvu ili ne. To treba da se utvrdi", rekao je Zaev novinrima.

Zaev je ponovio da vlast nema nameru da se meša u rad pravosuđa i apelovao na druge da to ne čine. "Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda", rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran za to što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima. Zaev je takođe rekao da ne može da utvrđuje ko je odgovoran, jer institucije postupaju onako kako se i do sada radilo.

Mađarske vlasti, prenose makedonski mediji, za sada nisu potvrdile, ni demantovale da li je Gruevski od njih zatražio politički azil.

S druge strane, makedonsko Ministrstvo pravde čeka zvanično obaveštenje od policije o tome gde se nalazi Gruevski da bi, kako kažu, odlučili o načinu postupanja prema drugim osumnjičenima i optuženima u više predmeta koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo protiv predstavnika bivše vlasti.

strana 1 od 145 idi na stranu