Vukosavljević: Ne pozivamo na zabranu lista Danas

Ministarstvo kulture i informisanja nije pozvalo na zabranu ili kažnjavanje lista Danas zbog karikature Predraga Koraksića Koraksa.

Izvor: Danas

Utorak, 13.11.2018.

12:59

Vukosavljević: Ne pozivamo na zabranu lista Danas
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To je za list Danas rekao ministar Vladan Vukosavljević, koji kaže da Ministarsvo nije slučaj prijavilo Savetu za štampu, samo je upotrebu nacističkih simbola ocenilo kao neprimerenu.

On dodaje da je svako korišćenje simbola najvećeg užasa u 20. veku, pa čak i u satiričnom kontekstu, odnosno na karikaturi, podsećanje na najstrašniju uspomenu čovečanstva.

Vukosavljević podseća da ovo nije prva reakcija resornog ministarstva na ovakve slučajeve i podseća da su osudili ranije i naslovnu stranu nedeljnika NIN na kojoj je pisalo „Radni logor Srbija“, a koja je bila ilustrovana fotografijom ulaza u Aušvic.

„U oba slučaja radi se o upotrebi asocijacija na nacizam. U slučaju karikature u vašem listu u kontekst sa nacizmom, odnosno Hitlerom i Gebelsom, dovode se narodni poslanici. Ministarstvo smatra kao neprimereno korišćenje tih simbola i povezivanje bilo kog aktera sa naše scene sa nacizmom, bilo da je iz vlasti ili opozicije. Da je i neki provladin list ili bilo ko drugi objavio, na primer, da Ante Pavelić prehranjuje nekog lidera opozicije u Srbiji, takođe bismo ovako reagovali“, objašnjava ministar kulture i informisanja.

Na pitanje zašto sada reaguju, kada je nedavno državni sekretar u Ministarstvu Aleksandar Gajović rekao za naslovnu stranu Ilustrovane politike na kojoj je pisalo „Psi su pušteni“ i na kojoj je bila fotografija listova Danas, Vreme i NIN da nisu nadležni da komentarišu sadržaj, Vukosavljević kaže da je ta izjava Gajovića bila prilično neprecizna.

On smatra da je poruka sa naslovne strane Ilustrovane politike bila neukusna, kao što neretko imamo primere u mnogim „provladinim i takozvanim nevladinim medijima“.

„Ne vredi da Ministarstvo kulture svaki drugi dan reaguje na neukusni sadržaj u medijima. Uzdržavamo se od komentarisanja sadržaja jer je tržište medija u Srbiji prilično kontaminirano, pogotovo jakim političkim strastima. Dešavaju se komplikovane situacije koje se često dodiruju sa donjom granicom dobrog ukusa. Izuzetak za reakciju je poigravanje sa simbolima nacizma i njihovom nosiocima“, napominje Vukosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: