Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO

Beograd -- Postament na spomeniku zahvalnosti Francuskoj u Beogradu radnici pokrivaju folijom nakon što je donji kameni deo spomenika išaran crnim sprejom.

Izvor: B92, Politika
Podeli
Foto: Stefan Jović, TV Prva
Foto: Stefan Jović, TV Prva

Donji deo Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu najpre je bio uvijen u najlon.

Foto: Stefan Jović, TV Prva
Foto: Stefan Jović, TV Prva

Grafiti na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj su očišćeni zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje su primenjene prilikom njegove obnove, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zavod je danas očistio spomenik, a u saopštenju iz te kuće napominju da je spomeničko nasledje odgovornost zaposlenih u službi zaštite, ali i gradjana.

Obaveza svih nas je da ga dosledno čuvamo, kao sećanje na prošlost i zalog za budućnost, navodi se u saopštenju.

Spomenik je išaran nakon skandala u nedelju, u Parizu, na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Velikog rata, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić, kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu, sedeo u trećem redu na tribini preko puta drugih svetskih i lidera iz regiona.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izvinio se nakon toga srpskom narodu i predsedniku Vučiću zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti u Parizu.

Spomenik na kojem je ispisana posveta zahvalnosti postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

Donedavno je bio na rekonstrukciji, a trebalo je da bude svečano otvoren tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, najavljene za decembar.

Inače, u ovom delu Kalemegdana u toku su pripreme za Makronovu posetu, pa radnici trenutno uređuju prilaz ovom delu parka.

Foto: Stefan Jović, TV Prva
Foto: Stefan Jović, TV Prva

Društvo

strana 1 od 167 idi na stranu