Prijavi tuđe "prljave radnje" i zaradi 1.000 dolara VIDEO

Građani Srbije će od narednog meseca moći da prijavljuju kriminalne radnje i tuđe prljave poslove, a da za to čak dobiju i novčanu nagradu.

Izvor: Prva

Utorak, 13.11.2018.

09:32

Prijavi tuđe
Screenshot/TV Prva

Ovakve dojave omogućiće im aplikacija za mobilni telefon pod nazivom "krajm stopers" (Crime Stoppers), koja već postoji i funkcioniše u mnogim zemljama sveta.

O tome kome se prosleđuju informacije i saznanja o mutnim radnjama, da li je ovaj sistem dojava anoniman, šta ovakav način saradnje sa policijom donosi u borbi protiv zloupotreba i kriminala, kolike su nagrade za dojavljivače, u jutarnjem programu TV Prva govorio je dr Orhan Dragaš, direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost.

Ovaj institut, naime, nedavno je sklopio sporazum sa američkom nevladinom organizacijom "Crime Stoppers Global Solutions - CSGS" zahvaljujući kom će građani moći da anonimno prijave policiji sve što im je sumnjivo i da zarade čak i po 1.000 dolara po dojavi ukoliko se ispostavi da su ti podaci doveli do razrešenja slučaja.

Kako je objasnio Dragaš, ovaj projekat maksimalno štiti identitete građana koji se odluče da pošalju informacije o kriminalnim radnjama.

"Ko zna koliko je sada građana u Srbiji koji imaju neka saznanja o krivičnim delima, nisu ni krivi ni dužni, ali iz straha za sopstvenu bezbednost ne žele da govore o tim saznanjima, zbog čega kriminalci i dalje slobodno šetaju ulicama", rekao je on.

Dragaš je naveo i da će građani moći da svoje informacije dostave telefonske aplikacije, a da će ih ovaj servis nakon toga proslediti policiji.

"Ni u jednom trenutku se ne ostavljaju lični podaci niti bilo koji drugi podatak koji bi mogao da otkrije identitet pošiljaoca", naglasio je on.

Inače, iako je Dragaš u programu TV Prva rekao da će ovaj servis raditi u saradnji i partnerstvu sa policijom, u MUP-u su za B92 rekli da "nemaju veze sa ovom inicijativom".

Opširnije u VIDEO prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: