Zehofer ostaje ministar, ali napušta čelo partije

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je odbacio navode da će podneti ostavku na tu funkciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2018.

23:41

Zehofer ostaje ministar, ali napušta čelo partije
Tanjug / AP

On je potvrdio da će napustiti mesto predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke demohrišćana kancelarke Angela Merkel.

Zehofer je novinarima rekao da su glasine da će napustiti ministarstvo netačne.

"Ja sam savezni ministar unutrašnjih poslova i ostajem na tom poslu", rekao je 69-ogodišnji ministar.

Zehofer se često sukobljavao s Merkel, pre svega zbog politike prema migracijama. Njihovo neslaganje je prošle godine pretilo da sruši vladu zbog insistiranja lidera CSU da neke kategorije tražilaca azila budu vraćene s nemačke granice.

Takođe, nedavno je došlo do spora zbog Zehoferove podrške tadašnjem šefu obaveštajne službe BfV Hans-Georgu Masenu u slučaju komentara u kojima je Masen umanjivao značaj nasilja u antimigrantskim protestima u Hemnicu.

Socijal-demokrate, koalicioni partneri Merkel u vladi Nemačke, zahtevali su uklanjanje Masena iz BfV. On je nakon toga smenjen, a ministarstvo unutrašnjih poslova je danas saopštilo da će ga zameniti dugogodišnji državni službenik Tomas Haldenvang.

Zehofer je rekao i da je odlučio da napusti mesto lidera CSU, stranke koja deluje samo u Bavarskoj kao partner kancelarkine CDU.

"Promena je deo života", rekao je Zehofer i dodao da će detalje izneti kasnije tokom nedelje.

On je ranije ove godine ustupio funkciju bavarskog guvernera mlađem rivalu Markusu Zederu, ali je ostao šef CSU sve dok katastrofalno loši rezultati na regionalnim izborima u septembru nisu drastično povećali pritisak da se povuče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: