Tramp na udaru zbog tvita, reagovali vatrogasci, Di Kaprio

Predsednik SAD Donald Tramp izneo je na Tviteru svoju teoriju o pravim krivcima za katastrofalan požar u Kaliforniji.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 12.11.2018.

12:57

Tramp na udaru zbog tvita, reagovali vatrogasci, Di Kaprio
Foto: Tanjug/AP

Kako piše CNN, Tramp je razbesneo sve lidere vatrogasnih udruženja tvitom u kom je napisao: “Nema razloga za ove masivne, smrtonosne i skupe šumske požare u Kaliforniji osim što je upravljanje šumama tako loše. Milijarde dolara daju se svake godine, s toliko izgubljenih života, a sve zbog katastrofalno lošeg upravljanja šumama. Ispravite to sada ili nema više saveznih isplata“.

U nedelju je u novom tvitu ponovio nešto slično.

“S ispravnim upravljanjem šumama možemo da zaustavimo pustošenje koje se neprestano događa u Kaliforniji. Opametite se!“, napisao je Tramp.

U Kalifornij su inače na vlasti demokrate, na koje se Tramp redovno obrušava.

Vatrogasni službenici ubrzo su prozvali Trampa zbog, kako tvrde, vređanja vatrogasaca i uvlačenja politike u ovu prirodnu katastrofu.

“Njegovi komentari su nesmotreni i uvredljivi za sve vatrogasce i ljude koji su pogođeni“, rekao je predsednik Međunarodnog udruženja vatrogasaca Harold Šejtberger.

Predsednik Profesionalnih vatrogasaca Kalifornije takođe je reagovao.

“Poruka predsednika u kojoj napada Kaliforniju i preti da će uskratiti pomoć kataklizmičnim požarima poslata je neprimerenom trenutku i ponižavajuća za sve one koji pate, kao i za muškarce i žene na frontu. Po mom mišljenju, ovaj sramotni napad na Kaliforniju je napad na sve muškarce i žene ovde“, rekao je on.

Inače, zbog ovoga su reagovale i brojne ličnosti iz javnog sveta.

“Razlog zašto su se požari pogoršali su klimatske promene i istorijska suša. Pomaganje žrtvama i napori za pomoć u ublažavanju štete od požara našoj državi ne bi smeli da budu stranačko pitanje“, rekao je glumac Leonardo di Kaprio.

“Ovo je apsolutno bezdušan odgovor. U ovo uopšte nije umešana nikakva politika. Samo dobre američke porodice koje gube svoje domove, dok vi tvitujete, evakuišu se“, navela je pevačica Keti Peri.

Tramp je ipak kasnije jedan tvit posvetio i požrtvovanim vatrogascima.

“Više od 4.000 njih bori se protiv požara u kojima je izgorelo više od 170.000 hektara. Naša srca su sa onima koji se bore protiv vatre, njih 52.000 su evakuisani i porodicama 11 poginuluh. Uništenje je katastrofalno. Bog ih sve blagoslovio“, naveo je Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: