"Neću od Vučića tražiti dokaze"

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da neće tražiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dokaze o tome da su se stranci mešali u izbore u RS.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.11.2018.

16:55

Foto: Gettyimages

"Neću insistirati ni na čemu, jer ničega nije ni bilo", kazao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vučić je 24. septembra, u jeku predizborne kampanje, izjavio da će "sačekati kraj izbora i onda će izneti frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS".

"I još nađu Srbe koji će Srbiju da optužuju za mešanje, onda vam je sve jasno", rekao je tada Vučić, aludirajući na Ivanića, koji je ranije rekao da niko, pa ni zvanični Beograd ne treba da se meša u izbore u RS i favorizuje jednu političku opciju.

Komentarišući izjavu novoizabranog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će raditi na dogovoru i što boljem funkcionisanju BiH, Ivanić je kazao da je indikativna Dodikova izjava da "Predsedništvo BiH postaje centralna politička figura".

"Ne bih imao ništa protiv da Dodik ostane pri svojom ranijim izjavama o BiH. To će, ako se i desi, biti protivustavno. Nadležnosti ne treba da se sele sa ličnostima", ocenio je on.

Ivanić je dodao da će biti zanimljivo gledati dalje Dodikove poteze, odnosno da li će, kako je najavio, sednicama Predsedništva BiH prisustvovati putem video-linka, da li će sarađivati sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koga je SNSD proglasio ratim zločincem i da li će u zgradu Predsedništva BiH uneti zastavu RS.

Komentarišući Dodikovu najavu da će RS raditi na uspostavljanju svoje obaveštajno-bezbednosne službe i rezervnog sastava policije, Ivanić je naveo da se radi samo o Dodikovoj izjavi i da treba sačekati i videti da li će se to zaista i desiti.

"Bezbednosne agencije BiH ne treba prepuštati Sarajevu, jer su one i naše bezbednosne agencije i u njima treba da budu najbolji srpski kadrovi", kazao je Ivanić.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da ta stranka ostaje u opoziciji, "dosledno i neumoljivo odana svojim biračima i narodu koji ih je podržao na izborima".

"PDP nije na prodaju, naš obraz nije na prodaju, niti ćemo prodati veru za užinu", kazao je Borenović.

On je kazao da ih Narodni demokratski pokret (NDP) Dragana Čavića nije ni obavestio da napušta opozicioni blok i pristupa vlasti, već da su o tome saznali iz medija.

Lider PDP-a još je kazao da očekuje da SDS, najveća opoziciona stranka, iz unutrašnjih previranja posle izbora izađe još jača i da nastave zajednički da deluju na ekonomskoj, demografskoj i moralnoj obnovi RS.

Borenović je naveo da je više od 300 hiljada glasača na izborima dalo svoj glas kandidatima opozicije za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH Vukoti Govedarici i Mladenu Ivaniću, zbog čega se ne sme "poigravati" sa ljudima koji su glasali za te kandidate.

Prema njegovim rečima, PDP će u narednom periodu insistirati na izmenama Izbornog zakona, kako bi se ubuduće obezbedili fer i pošteni izbori, izmenama zakona koji bi osigurali objektivan i nepristrasan rad Javnog RTV servisa RS - RTRS i Novinske agencije RS (SRNA), kao i na institucionalnom rešavanju bezbednosnih pitanja, pre svega nerešenih ubistava u RS, a prioritetno ubistva mladića Davida Dragićevića.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: