"Dečaci skakali po vagonima, jedan teško povređen"

Dečak, koga je udarila struja na ranžirnoj stanici u Makišu, sa teškim povredama prebačen je prvo u Urgentni centar, pa u bolnicu u Tiršovoj.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.11.2018.

23:36

Ilustracija: Freeimages.com

To je saopstila "Infrastruktura železnice Srbije", alpelujući na sve, a posebno na najmlađe, da se ne penju na vagone na prugama, jer na taj način direktno ugrožavaju svoj život.

"Prema izjavama dežurnog železničkog osoblja, i prilikom današnje nesreće u železničkoj stanici Beograd ranžirna u Makišu, dvojica dečaka nešto pre 14 sati penjala su se na vagone na 13. i 14. koloseku i skakali sa vagona na vagon, kako bi se fotografisali. Jedan dečak je tom prilikom pretrpeo strujni udar. Nakon intervencije Hitne pomoći i MUP-a, dečak je sa teškim povredama prebačen u Urgentni centar", navodi se u saopštenju.

Tokom večeri, povređeni 14. godišnji dečak prebačen je u bolnicu u Tiršovoj, a pored lekara iz zdravstvenih ustanova, na njegovom zbrinjavanju bio je angažovan i Zavod za zdravstvenu zaštitu železničara.

"Infrastruktura železnice Srbije" i ovaj put upozorava da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine od 25.000 volti i da zbog njene izuzetno velike snage do strujnog udara može da dođe i ako se uđe u strujno kolo, koje može biti čak i nekoliko metara udaljeno od same kontaktne mreže.

Posledice takvog strujnog udara najčešće su tragične, a godišnje na taj način život izgube tri do četiri, najčešće mlade osobe.

Poslednjih godina, kaže se u saopštenju, često se mladi penju na putničke i teretne vagone duž srpskih pruga kako bi se fotografisali, i gotovo po pravilu takvi slučajevi završavaju se strujnim udarom, a posledice budu najtragičnije.

"Infrastruktura železnice Srbije" navodi da sa svoje strane čini sve što je u njenim mogućnostima da se ovakve nesreće ne događaju, ali i pored znakova upozorenja i obezbeđenja železničkih objekata, neophodno je da se pravila poštuju i da se shvate sve opasnosti od penjanja na vagone, kako bi se izbegle tragične posledice i mladi sačuvali svoje živote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: