Ponovo se oglasio ambasador Francuske

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kaže da proslavom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata nije bilo namere da se uvredi srpski narod.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.11.2018.

18:45

Ponovo se oglasio ambasador Francuske

On je zatražio da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate izvinjenje.

Mondoloni je tokom večerašnjeg otvaranja izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" u Istorijskom muzeju Srbije kazao da je tu priliku želeo da iskoristi da govori o protokolarnoj grešci prilikom učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Ponavljam da nije bilo nikakve namere da se uvredi predsednik Vučić ili srpski narod. Radi se o nespretnosti koja je za žaljenje i molim predsednika Vučića i građane za izvinjenje", kazao je Mondoloni, koji je već jutros za televiziju Prva uputio to izvinjenje.

On je rekao da Francuska ne zaboravlja srpske žrtve tokom Prvog svetskog rata, da zna da je Srbija izgubila trećinu populacije tokom njega i da su se vojnici Srbije borili rame uz rame sa francuskom vojskom.

"Mi prepoznajemo značaj proboja Solunskog fronta, mi smo se zajedno 15. septembra 1918. godine krenuli u proboj, kad su se Centralne sile urušile, što je na kraju omogućilo da dođe do kraja Prvog svetskog rata", kazao je Mondoloni.

On je dodao i da je juče u Beogradu učestvovao u cemoniji na Francuskom vojnom groblju, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i zamenicom komandanta Kopnene Vojske Francuske, kao i brojnim francuskim vojnicima, koji dolaze iz pukova koji su naslednici onih iz Prvog svetskog rata.

Na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitorović i predsednik Kosova Hašim Tači su bili bolje pozicionirani od Srbije, dok je Vučić kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu sedeo u trećem redu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ranije danas zahvalio abasadoru Francuske u Srbiji Federiku Mondoloniju na izvinjenju povodom rasporeda sedenja na obeležavanju 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu i dodao da će Srbija na veličanstven način dočekati predsednika te države Emanuela Makrona početkom decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: