Počelo prebrojavanje glasova – "trajaće danima"

Počelo je prebrojavanje glasova na Floridi gde je veoma tesna trka za američkog senatora i za njenog guvernera.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2018.

21:43

Počelo prebrojavanje glasova –
Foto: GettyImages

Prebrojavanje na dva mesta je naredio državni sekretar.

Zvaničnici izbornog okruga Majami-Dejd počeli su sinoć da glasove ubacuju u mašine za skeniranje. Taj težak posao na jugu Floride bi mogao da traje nekoliko dana, s obzirom da se proverava 800.000 glasačkih listića.

Kada se to pomnoži sa 67 izbornih okruga u trećoj po stanovništvu saveznoj državi SAD, obim posla je poražavajuć, rekli su danas službenici koji to rade.

U susednom izbornom okrugu Brovard, početak rada je bio satima odložen zbog kvara mašine za prebrojavanje. Taj okrug su republikanci kritikovali zbog lošeg vođenja izbora.

U okrugu Palm bič, nadzornik izbora je rekao da ne veruje da će se prebrojavanje završiti o roku, u četvrtak.

Državni sekretar Floride je u subotu naredio prebrojavanje što je korak bez presedana za dve glavne izborne trke u toj državi koja je pet nedelja odlučivala o predsedničkim izborima 2000. godine. Državni sekretar Ken Decner je rekao da se ne pamti da je ikada ranije trka za guvernera ili američkog senatora na Floridi zahtevala prebrojavanje.

Nezvanični rezultati pokazuju da bivši republikanski poslanik Ron DeSantis vodi ispred gradonačelnika gralvnog grada, Talahasija, demokrate Andrjua Gilama za manje od 0,5 procentnih poena, što zahteva mašinsko prebrojavanje glasova.

U trci za mesto u Senatu SAD, republikanski guverner Rik Skot vodi pred dosadašnjim senatorom demokrata Bilom Nelsonom za manje od 0,25 procentnih poena, što zahteva ručno prebrojavanje glasova jer uz pomoć mašina ne može da se utvrdi koji kandidat je pobedio.

Obe sane u oba glasanja razmenjuju optužbe, a ima i zahteva jednih da oni drugi odustanu,bez prebrojavanja.

Uz to je predsednik SAD Donald Tramp u subotu tvitovao bez dokaza da su izbori "ukradeni", a ljuti demonstranti su se okupili u kancelariji za izbore u okrugu Brovard.

Scena podseća na preliminarne rezultate 2000. godine, kada je Floridi trebalo više od pet sedmica da proglasi pobedu Džordža V. Buša nad potpredsednikom Alom Gorom sa 537 glasova više, i time Bušu da mesto predsednika SAD.

Floridi su se podsmevali zbog načina na koji je tada sprovela prebrojavanje, pogotovo jer tada nije bilo ni procedure zato. To se od tada promenilo, te je njena skupština zakonom utvrdila kako se to radi.

Na Florida je u toku još jedno, treće prebrojavanje glasova: demokrata Niki Frid vodi za 0,07 procentnih poena nad republikanskim poslanikom Floride Matom Kaldvelom u trci za mesto komesara za poljoprivredu te savezne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: