Hiljade na maršu, desničari zapalili zastavu EU FOTO/VIDEO

Povodom proslave Dana nezavisnosti Poljske i 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, oko 200.000 ljudi prošetalo je Varšavom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Njih je u stopu pratila masa predvođena nacionalističkim grupama.

Kako prenosi AP, nacionalisti su izvikivali "SAD - imperija zla", "Smrt neprijateljima otadžbine", "Poljska - bela i katolička", dok su članovi nacionalističke "Svepoljske omladine" zapalila je zastavu Evropske unije.

Većina je nosila zastave Poljske, ali su pojedinci mahali zastavama ultradesničaskih grupa, uključujući i italijansku "Forca nuovu" čiji se lider Roberto Fiore javno izjasnio kao fašista.

Nacionalisti su zapalili stotine baklji i bacali petarde.

Na čelu kolone građana bili su predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki, a vojnici ispred njih nosili su ogromnu zastavu sa natpisom "Za tebe, Poljska", prenosi AP.

"Neka ovo bude naš zajednički marš, neka bude marš za sve, marš kojem svi žele da prisustvuju i da se osećaju dobro", rekao je Duda.

Agencija navodi da se Duda u pojedinim trenucima uopšte nije videlo od dima od baklji.

Na zgradama, automobilima i autobusima u poljskoj prestonici bile su okačene zastave, a građani su položili cveće na grob oca poljske nezavisnosti, maršala Jozefa Pilsudskog.

Prethodno su Duda i Moravijecki obeležili 100. godišnjicu nezavisnosti Poljske i Dan primirja u Prvom svetskom ratu ispred Spomenika neznanom junaku u Varšavi.

Okupljeni su tačno u podne, mašući poljskim zastavama, pevali himnu države uz pratnju vojnog okestra, prenosi AP.

Duda je u svom govoru pozvao na nacionalno jedinstvo, dodaje agencija.

Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Poljske Donald Tusk obeležio je 100. godišnjicu od nezavisnosti Poljske polaganjem venaca na spomenike ličnostima iz poljske istorije koji su posle Prvog svetskog rata učestvovale u obnovi državnosti te zemlje.

On je položio cveće na spomenik maršalu Pilsudskom, koji se nalazi pored palate Belvadere, prenosi AP.

Tusk, koji je i protivnik poljske desničarske vlade, izjavio je da su politička neslaganja oko budućnosti Poljske "ponekad suviše snažna", ali je naglasio da je, "naša veza mnogo jača i mnogo važnija, a to si ti Poljska", rekao je Tusk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 395 idi na stranu