Putin prokomentarisao ideju o "evropskoj vojsci"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Parizu da je normalno da jedan moćni ekonomski blok kao što je Evropska unija želi da samog sebe vojno brani.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.11.2018.

17:37

Putin prokomentarisao ideju o
Getty Images

Putin je to rekao dva dana pošto je američki predsednik Donald Tramp u tvitu opisao kao "veoma uvredljiv" poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na formiranje evropske vojske.

"Evropa je moćan ekonomski entitet, moćna ekonomska unija, i sasvim je normalno što želi da bude nezavisna, sama sebi dovoljna i suverena kad je reč o odbrani i bezbednosti", rekao je Putin u današnjem intervjuu za TV RT u Parizu, gde prisustvuje ceremoniji obeležavanja kraja Prvog svetskog rata.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u petak kao "veoma uvredljiv" predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona da Evropa treba da gradi sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije.

"To je veoma uvredljivo, ali možda bi Evropa prvo trebalo da plati svoj pravedni udeo u NATO-u, koji SAD u velikoj meri subvencionišu", napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru, nakon što je stigao u Francusku.

Makron je u utorak izjavio da je Evropi potrebna "prava vojska" kako bi se manje oslanjala na SAD kad je reč o odbrani.

"Moramo se zaštititi od Kine, Rusije i čak Sjedinjenih Američkih Država", rekao je on tada francuskom radiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: