Gruevski ponovo izbegao uručenje rešenja o zatvoru

Bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom i dalje nije uručeno rešenje o izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2018.

22:12

Gruevski ponovo izbegao uručenje rešenja o zatvoru
Getty Images

Aktuelni poslanik VMRO-DPMNE se nije pojavio na sednici skupštinske Komisije za ustavna pitanja, a u ponedeljak će ponovo biti pokušano uručenje.

Kako javljaju makedonski mediji, sud u Skoplju će u ponedeljak još jednom pokušati da Gruevskom dostavi odluku o izdržavanju dvogodišnje kazne u zatvoru "Šutka", prema presudi u predmetu "Tenk", ili mu je uruči lično na ruke kada dođe na ročište po drugom predmetu.

MIA navodi da su predstavnici suda u najmanje tri navrata neuspešno pokušali da Gruevskom uruče sudsku odluku.

Nakon što je bivši makedonski premijer primi, on će biti u obavezi da se javi zatvorskim vlastima na odsluženje kazne zbog ilegalne nabavke luksuznog automobila marke "mercedes" vrednog 600.000 evra.

Kako se navodi, ukoliko sud utvrdi da Gruevski izbegava da primi sudsku odluku, pristupiće se ili njegovom sprovođenju uz policijsku pratnju, ili raspisivanju poternice.

Krivični savet odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda u Skoplju, odbio je u petak uveče žalbe Gruevskog i njegovih advokata i potvrdio rešenje o izvršenju zatvorske kazne za bivšeg premijera i lidera VRMO-DPMNE.

Makedonsko Sobranje prethodno tokom tog dana nije oduzelo poslanički mandat Gruevskom.

MIA je prenela da je "za" predlog Komisije za mandatno-imunitetna pitanja za oduzimanje mandata Gruevskom glasalo 58 poslanika, a 27 se izjasnilo "protiv". Za oduzimanje mandata bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Tom odlukom poslanika nije odloženo izvršenje zatvorske kazne Gruevskog koji je u četvrtak trebalo da se pojavi u zatvoru, ali je on zajedno sa advokatima podneo žalbu na izvršenje.

Makedonska TV21 javlja da je današnju sednicu Komisije za ustavna pitanja, u Sobranju, aktuelni premijer Zoran Zaev - zakasnio.

Zaev je, kako se dodaje, na sednici citirao Član 49 makedonskog Ustava u kojem se navodi da "Republika štiti prava i interese državljana Makedonije koji žive u dijaspori" i kazao da se time ne precizira etnička pripadnost, pa izmena ovog člana predviđa "brigu za zaštitu identiteta, kulture svih državljana koji žive van Makedonije".

Albanski poslanici su na to uzvratili ocenom da se u tom članu "ne pominju Albanci kojih ima u velikom broju u dijaspori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: