Makron i Merkel otkrili ploču pomirenja

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel otkrili su ploču pomirenja nedaleko od šume Kompijen u Francuskoj.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2018.

20:46

Makron i Merkel otkrili ploču pomirenja
Foto: Tanjug/AP/Phillippe Wojazer

U toj šumi potpisano je primirje kojim je okončan Prvi svetski rat pre sto godina.

"Povodom stote godišnjice završetka rata 11. novembra 1918. Emanuel Makron, predsednik Republike Francuske, i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Nemačke, potvrdili su na ovom mestu vrednost francusko-nemačkog pomirenja u službi Evrope i mira", piše na maloj ploči, na nemačkom i francuskom jeziku.

Ovo je prvi put da je nemački kancelar posetio to mesto od Drugog svetskog rata, ukazuju nemački mediji.

Merkel i Makron su prethodno održali komemoraciju u vagonu postavljenom u mestu severno od Pariza, na mestu gde su pre jednog veka poraženi Nemaci i pobednički raspoloženi, ali iscrpljeni saveznici okončali Prvi svetski rat.

AP navodi da su dvoje lidera iskoristili ceremoniju u replici originalnog vagona da pohvale evropski mir i na ličnom primeru pokažu kako zemlje koje su bile ljuti neprijatelji treba da ostanu na putu mira.

Navodi se da je Merkelova čak prislonila glavu na Makronovu dok su stajali, a predsednik Francuske ju je sa naklonošću uzeo za ruku nakon što su se upisali u knjigu utisaka postavljenu u replici vagona gde je potpisano primirje kojim je okončan rat.

Makron je nakon toga, razgovarajući sa mladim ljudim koji su bili tu prisutni, kazao da su on i Merkelova želeli da obeleže 100 godina od kraja Prvog svetskog rata zato što su vojnici koji su stradali u tom ratu bili "tek nešto stariji" od okupljene omladine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: