Zbog špijunske afere austrijska ministarka ne ide u Moskvu

Beč -- Ministarka inostranih poslova Austrije, povodom oktrića afere oko pukovnika austrijske vojske koji je decenijama špijunirao za Rusje, otkazala posetu Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto:EPA-EFE/ Christian Bruna

Ministarka Karin Knajsel je trebalo da boravi u Moskvi od 2. do 3. decembra, kako bi učestvovala na jednom forumu dijaloga civilnog društva, koji je najavljen prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beču u junu.

Inače, danas je, nakon konferencije za štampu kancelara Sebastijana Kurca i ministra odbrane Marija Kunaseka, na kojoj je saopšteno da je otkriven špijun zahvaljujući informacijama jedne strane obaveštajne službe, otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beču Igor Nikitin pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Austrije.

Knajsel je, u izjavi agenciji APA, rekla da strahuje da bi ova afera mogla da predstavlja teret po bilateralne odnose sa Rusijom. „Ako se potvrde aktuelne sumnje onda bi to bilo veliko opterećenje po bilateralne odnose naše dve zemlje“, kazala je ona.

Tužilaštvo u Salcburgu potvrdilo je da je dobilo prijavu Ministarstva odbrane vezano za penzionisanog oficira austrijske vojske koji je osumnjičen za špijunažu za Rusiju.

„Predmet istrage je sumnja da je jedan 70-ogodišnji bivši oficir iz Salcburga davao informacije jednoj stranoj obaveštajnoj službi“, saopšteno je iz Tužilastva.

Austrijska vlada saopštila je jutros da je jedan, u medjuvremenu penzionisani, oficir austrijske vojske od 1990-tih špijunirao za Rusiju.

strana 1 od 395 idi na stranu