Sad kada imaju većinu, Demokrate imaju plan

Vašington -- Nakon što je 12 osoba ubijeno u napadu u kalifornijskom kafiću, američke demokrate u Predstavničkom domu Kongresa najavili su da će povećati kontrolu oružja.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Demokrate, koje su osvojile većinu u Predstavničkom domu, planiraju pojačanje "pozadinskog" proveravanja osoba koje kupuju naoružanje i zabranu jurišnih pušaka.

"Američki narod zaslužuje prava dela kako bi se okončale dnevne epidemije nasilja oružjem koje odnose živote naše dece na kampusima i ulicama", izjavila je Nensi Pelosi, kandidatkinja za predsedavajuću Predstavničkog doma.

Kako navodi AP, Pelosi će se zalagati za ukidanje okvira visokog kapaciteta i privremeno oduzimanje oružja ljudima koji se smatraju "rizikom" po sebe i druge.

Agencija ocenjuje da bi ove mere mogle da naiđu na podršku u predstaničkom domu, ali da će republikanci, kao i predsednik Donald Tramp koji je obećao da će očuvati Drugi amandman američkog Ustava, pružiti otpor.

Kontrola naoružanja je veliki problem u SAD, a o sličnim merama se razmatralo i nakon masovnog ubistva u Las Vegasu 2017. godine kada je život izgubilo 58 osoba.

strana 1 od 395 idi na stranu