SAD pooštravaju uslove za azil

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je pooštravanje uslova za podnošenje zahteva za azil u SAD.

Izvor: Beta

Petak, 09.11.2018.

08:05

SAD pooštravaju uslove za azil
Foto: Tanjug/AP

Ta odluka značila bi da migranti, koji su ilegalno prešli američku granicu, nemaju mogućnost da podnesu zahtev za azil.

U sinoć objavljenom saopštenju ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD navodi se da se sistem za azil urušava pod prevelikim brojem neopravdanih zahteva za azil koji onemogućavaju brzo izdavanje azila onima koji to zaista zaslužuju.

Uticajna Američka unija za građanske slobode (ACLU) odmah je kritikovala odluku vlasti tvrdeći da je prema američkim zakonima pojedincima dozvoljeno da zatraže azil, bez obzira da li su stigli u zemlju preko graničnog prelaza.

ACLU je navela da zaobilaženje ovog principa nije u skladu sa zakonom.

Nova odredba se ne bi primenjivala retroaktivno, a kako najavljuju mediji, očekuje se da bi američki predsednik uskoro mogao da je potpiše, čime bi stupila na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: