"Mi i Srbija imamo sličan problem... Kosovo je Srbija"

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suef Mohamed el-Amin potvrdio je u Moskvi da njegova zemlja smatra Kosovo delom Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ranije ove nedelje, nakon sastanka sa El-Aminom u Beogradu, rekao da je Unija Komora povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dok je savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacojila, Jetljir Ziberaj, rekao da nema ničeg istinitog u toj vesti.

"Naš stav je da je Kosovo deo Srbije", naglasio je El-Amin na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Prema njegovim rečima, Srbija i Unija Komora imaju sličan problem.

"Ako bi Majot (ostrvo oko kojeg se spore Unija komora i Francuska) sutra proglasio nezavisnost, i ostale države to priznale, postupili bismo kao Srbija da obnovimo naš teritorijalni integritet", rekao je El-Amin.

Za Uniju Komora su, naglasio je, geografija, istorija i ključne rezolucije UN od najvećeg značaja, preneo je TAS.

"Kada govorimo o usklađivanju sa međunarodnim pravom, to se uklapa sa pitanjem Kosova. Međunardona pravila bi trebalo da budu primenljiva i poštovana. Pažljivo posmatramo razvoj situacije", poručio je on.

Prethodno je Lavrov rekao da Rusija pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje Kosova.

Kosovo

strana 1 od 132 idi na stranu