"Mi i Srbija imamo sličan problem... Kosovo je Srbija"

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suef Mohamed el-Amin potvrdio je u Moskvi da njegova zemlja smatra Kosovo delom Srbije.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

14:18

Ilustracija: Thinkstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ranije ove nedelje, nakon sastanka sa El-Aminom u Beogradu, rekao da je Unija Komora povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dok je savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacojila, Jetljir Ziberaj, rekao da nema ničeg istinitog u toj vesti.

"Naš stav je da je Kosovo deo Srbije", naglasio je El-Amin na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Prema njegovim rečima, Srbija i Unija Komora imaju sličan problem.

"Ako bi Majot (ostrvo oko kojeg se spore Unija komora i Francuska) sutra proglasio nezavisnost, i ostale države to priznale, postupili bismo kao Srbija da obnovimo naš teritorijalni integritet", rekao je El-Amin.

Za Uniju Komora su, naglasio je, geografija, istorija i ključne rezolucije UN od najvećeg značaja, preneo je TAS.

"Kada govorimo o usklađivanju sa međunarodnim pravom, to se uklapa sa pitanjem Kosova. Međunardona pravila bi trebalo da budu primenljiva i poštovana. Pažljivo posmatramo razvoj situacije", poručio je on.

Prethodno je Lavrov rekao da Rusija pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: