"Bošnjaci se boje raspada, a Hrvati majorizacije"

Rezultati izbora u BiH, kao i tenzije nastale nakon njih podsetili su na dobro znane nesuglasice u odnosima nacionalno obojenih političkih elita.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.11.2018.

19:30

Foto: Thinkstock

To je ocenio u intervjuu za “Oslobođenje” bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

"Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije i de facto prelaska iz statusa konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu. Rat je ostavio duboke traume i nepoverenje. Te probleme i strahove možete rešiti samo vi u BiH", rekao je Josipović.

Nezadovoljstva su se, kaže, produbila, a zaoštrili odnosi sa susedima, ali je uprkos tome, dodaje, ovo dobar trenutak da vodeći političari pokušaju da okrenu stranicu i razumeju strahove i želje "onih drugih" i pronađu kompromis koji bi barem za jedan ili dva izborna ciklusa omogućio Bosni i Hercegovini potrebne reforme i približavanje Evropskoj uniji.

On smatra da je jedan od važnih problema nepoverenje koje postoji i koje onemogućava unutrašnji dijalog, odnosno "trijalog", o veoma važnim problemima koje BiH treba da reši da bi se odmakla od rata, straha i stalne političke napetosti.

"Nakon što se malo stišaju postizborne strasti, valjalo bi svima da sednu za sto, jer dugotrajna nezadovoljstva i tenzije mogu doneti opasne posledice", uveren je Josipović.

Nažalost, ocenjuje da aktualni odnosni između BiH i Hrvatske nisu dobri, a otvorena pitanja sukcesije, rata i posleratnog perioda dobijaju novu dimenziju u odnosima nakon izbora.

"Hrvatska službena politika se nepotrebno i neprilično javno angažovala na mogućoj promeni izbornog zakonodavstva u BiH. Agitovanje Grabar Kitarović kod Erdogana i Putina, još uz svu medijsku pompu, ne samo da nije moglo dati rezultat nego je stvorilo lošu sliku o Hrvatskoj", kaže Josipović.

Podseća da je u jednom intervjuu ranije hrvatsku politiku prema BiH i očekivanjima većine hrvatskog naroda u toj zemlji nazvao paradnom. Ističe da je pogrešno iritirati i BiH i međunarodnu javnost izjavama koje se mogu shvatiti kao mešanje u unutarnje poslove BiH.

"Mislim da bi hrvatska politika, razumevajući strahove i želje većine hrvatskog naroda, mogla i morala pomoći građenjem mostova, razgovorima koji nisu u javnosti iritantni. Hrvatska sigurno neće pritiscima učiniti da se u BiH reše komplikovani odnosi u kojima su, možda paradoksalno, svi na neki način u pravu, a istovremeno u krivu", naveo je.

Josipović smatra i da bi rasprave o suviše važnim političkim problemima u BiH trebalo da počnu pokušajem da se razume i druga strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: