Gruevski do daljnjeg na slobodi

Bivši lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski ostaje do daljnjeg na slobodi, iako je trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Razlog za to je činjenica da Krivičnom veću Okružnog suda u Skoplju dalje stižu žalbe na odluku da se ne odloži odlazak Gruevskog na izdržavanje kazne, a rok od 72 sata daodgovori na žalbe, ističe u ponedeljak, što ne znači da odluka ne može biti saopštena do ponedeljka.

Makedonski mediji procenjuju da su veoma male šanse da Gruevskom bude odloženo izdržavanje kazne.

U međuvremenu, bivši makedonski premijer nastoji da ostane na slobodi i preko Vrhovnog suda traži vanrednu reviziju presude, što ne odlaže izvršenje presude.

Jedna od mogućnosti da Gruevski ostane na slobodi je da ga predsednik Đorđe Ivanov protera, što je zatraženo na jučerašnjem protestu pred Osnovnim sudom.

Inače, juče je parlamentarni odbor za proceduralna i mandatna imunitetna pitanja odlučio da se Gruesvskom ukine poslanički imunitet.

Da bi, međutim, bio lišen imuniteta potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Mediji procenjuju da ona neće biti obezbeđena.

Gruevski je osuđen je na dve godine zatvora po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 evra.zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prenose makedonski mediji.

strana 1 od 145 idi na stranu