Ćulibrk o presudi: Izgleda da ćemo morati do Strazbura

Glavni i odgovorni urednik NIN-a izjavio je da je na početku procesa koji je pokrenuo Nebojša Stefanović pretpostavljao da će svoja prava tražiti u Strazburu.

Izvor: Danas
Podeli
screenshot
screenshot

Tim rečima je Milan Ćulibrk za "Danas" prokomentarisao odluku Vrhovnog kasacionog suda da ukine pravnosnažnu presudu kojom je utvrđeno da NIN, Ćulibrk kao glavni i odgovorni urednik, te Sandra Petrušić kao autorka teksta "Stefanović, glavni fantom Savamale" nisu povredili čast i ugled ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ćulibrk je dodao da će nastaviti da se bore i da je samo pitanje vremena kada će pobediti.

Obrazlažući odluku, veće Vrhovnog kasacionog suda je navelo da, iako su "prava ličnosti političara i javnih funkcionera suženija nego istovrsna prava drugih lica" ipak je i "sloboda izražavanja ograničena i kada su oni predmet izveštavanja i kritike njihovim pravom na čast i ugled".

Kako stoji u presudi, pravo na čast i ugled pripada svim građanima, pa shodno tome zaštita prava na čast i ugled obuhvata i političare, čak i kad ne postupaju u privatnom svojstvu. Međutim, dodaje se, u tim slučajevima moraju se uslovi za zaštitu odmeriti sa interesima društva na otvorenu diskusiju o političkim stvarima. Prema mišljenju veća Vrhovnog kasacionog suda, Apelacioni sud to nije učinio.

Podsetimo da su prvostepenom Višeg suda u Beogradu Sandra Petrušić, Milan Ćulibrk i "NIN" bili su obavezani da zbog povrede časti i ugleda solidarno isplate Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da presudu objave u prvom sledećem izdanju NIN-a.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je ovu presudu i odbio Stefanovićev zahtev za isplatu odštete. Istom odlukom Stefanović je bio obavezan da Sandri Petrušić i Milanu Ćulibrku isplati 89.700 dinara za troškove postupka. Međutim, tu odluku je sada ukinuo Vrhovni kasacioni sud.

Medijska koalicija: Odluka Vrhovnog kasacionog suda - veoma zabrinjavajuća

Medijska koalicija ocenjuje da je odluka Vrhovnog kasacionog suda veoma zabrinjavajuća i da je donesena pod političkim pritiskom.

"Ukidanjem jedne od retkih hrabrih, dobro argumentovanih i na pravu zasnovanih presuda po tužbi predstavnika vlasti protiv nezavisnih medija, koju je doneo Apelacioni sud u Beogradu – VKS je poslao poruku nižim sudovima da ne treba raditi u skladu sa zakonima ove zemlje i praksom Evropskog suda za ljudska prava već u skladu sa interesima vlasti", navodi Koalicija.

Medijska koalicija se ipak nada da će, u ponovljenom postupku, Apelacioni sud u Beogradu ostati dosledan pravilnom tumačenju prakse Evropskog suda za ljudska prava koja nedvosmisleno govori o tome da su granice slobode izražavanja mnogo šire u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija.

Podsećaju da i Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je "izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja".

Društvo

strana 1 od 167 idi na stranu