"Tražimo hitnu smenu ministra i državnog sekretara"

NUNS i NDNV zatražili su da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović budu hitno smenjeni.

Izvor: Beta

Petak, 09.11.2018.

16:39

Ilustracija: Thinkstock

Oni su to zatražili posle saopštenja tog resora u vezi s naslovnom stranom lista "Danas" i upozorili da će se u suprotnom povući iz dijaloga sa vlašću.

"Saopštenje podseća na najgora totalitaristička društva, i ukoliko ministar i državni sekretar ne budu smenjeni, biće to znak da Srbija ulazi u novu, još suroviju fazu obračuna sa medijskim slobodama", naveli su NUNS i NDNV u saopštenju.

Podsetili su da su novinarska i medijska udruženja već tražila ostavku ministra i državnog sekretara zbog brojnih prethodnih skandala, kao što je ovogodišnji "kriminalni" konkurs za sufinansiranje medijskog sadržaja ili neuspešni pokušaj rada na Medijskoj strategiji.

"Ovo saopštenje je, međutim, kap koja preliva svaku čašu, i ukoliko posle njega ministar i državni sekretar ostanu na svojim funkcijama, NUNS i NDNV će razmotriti da se odmah povuku iz dijaloga sa vlašću i radne grupe za izradu Medijske strategije", piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije danas je osudilo karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas i ocenilo da se tom karikaturom "u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst" direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

"Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list 'Danas' nije poštovao", navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je, kako je rekao, "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke "Psi su pušteni", na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, među njima i lista Danas.

Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: