Brnabić o novom sajtu Vlade: Prilagođen i slepima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je novim sajtom Vlade Srbije omogućen jednostavan pristup i čitanje sadržaja slepim i slabovidim osobama.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

13:22

Brnabić o novom sajtu Vlade: Prilagođen i slepima
Foto: Tanjug/ Kabinet predsednice Vlade Srbije/ Slobodan Miljeviæ

"Novi sajt je podsetnik da kada pravite novu uslugu ili proizvod za građane morate da obratite pažnju da ona bude pristupačna, dostupna, laka i korisna za sve gradjane, uključujući i građane sa svim vidovima invaliditeta", rekla je ona na predstavljanju sajta u Savezu slepih Srbije.

Ona je objasnila da je pristup sajtu slepim i slabovidim osobama omogućen softverom "text to speach", odnosno mogu da preslušavaju sadržaje na sajtu i najavila i nove funkcionalnosti tog sajta, kako bi on bio dostupan i osobama sa svim drugim vrstama invaliditeta.

"Sve moje kolege i moj tim u javnoj upravi mora da razmisli šta dalje moramo da uradimo da sve usluge budu lako dostupne svim gradjanima", rekla je ona.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić ukazao je na probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe, medju kojima su i ograničene mogućnosti zapošljavanja, jer poslodavci izbegavaju svoju zakonsku obavezu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Naveo je da to uduženja ima biblioteku sa 80.000 jedinica, među kojima su i knjige na Brajevom pismu i u audio formatu, dodajući da je u toku proces digitalizacije.

Stošić je naveo da je neophodan i centar za obuku slepih osoba koji su kasnije oslepeli, kako bi mogli da se obuče za rad na računaru, kretanje i korišćenje uređaja u domaćinstvu i dodao da u tome očekuje podršku države, kao i da je potrebno donošenje zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom.

Stošić je rekao da će predložiti Upravnom odboru, da sledeće takvo priznanje iduće godine dobije premijerka Ana Brnabić.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je da je za tri dana, od kada je počeo da radi novi sajt vlade, stiglo oko 300 pitanja gradjana.

Najviše pitanja, kako je rekao upućeno je ministarstvima rada, zdravlja i unutrašnjih poslova, a rok da ministarstva odgovore gradjanima je 72 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: