DSS: Vučića obavezuje Ustav; SNS: Vratite se na dremku

Predstavnici DSS i Državotvornog pokreta Srbije okupili su se ispred Predsedništva Srbije, povodom najave odlaska predsednika Aleksandra Vučića u Pariz.

Izvor: Beta
Podeli

Oni su to učinili kako bi ga, kako su naveli, podsetili na Ustav Srbije, preambulu o Kosovu i Metohiji i kako bi mu poručili da bi razgraničenje sa Albancima odvelo zemlju u destabilizaciju.

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović poručio je da razgraničenje podrazumeva prihvatanje secesije Kosova, koje je, po Ustavu, neotuđivi deo Srbije. Jovanović je izjavio da je razgraničenje put u punu destabilizaciju zemlje.

"Ako ne verujete nama, dovoljno je pogledati šta se dešava u Raškoj oblasti. Ustav ga (Vučića) obavezuje da nema razgraničenja ili razmene teritorija. Razgraničenje znači secesiju i prihvatanje nezavisnosti Kosova. Kosovo je Srbija i ništa manje i ništa više", poručio je Jovanović.

Slobodan Samaržić je ocenio da je Vučićev odlazak u Pariz runda u kojoj će se definitivno završiti proces predavanja Kosova i Metohije.

On je ukazao i da je zakon kršen i ranije, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, predaje EPS-a, pravosuđa i policije kosovskim Albancima.

"On da je bio državnik, kao što do sada nije, ne bi ni otišao u Pariz. Dakle, ako su prekršili sporazum CEFTA, onda ne bi trebalo ići dok oni ne povuku svoju odluku", poručio je Samardžić.

Istoričar i predsednik Političkog saveta DSS Miloš Ković je ukazao na istorijski značaj aktuelno trenutka, odnosno da je sada 100 godina od oslobođenja Srbije, i ocenio da je predsednik Vučić "postepenom predajom Kosova unizio srpski narod".

Ković je istakao da se Vučić ne obazire ni na poruke Srpske pravoslavne crkve.

"Poručujemo Vučiću da prestane sa rasparčavanjem Srbije i poštuje Ustav i zakone ove zemlje", poručio je Ković.

Srpska napredna stranka (SNS) poručila je danas predstavnicima Demokratske stranke Srbije (DSS) da ne moraju da podsećaju predsednika Aleksandra Vučića šta je država i da je upravo zahvaljujući njemu Srbija povratila samostalnost.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na današnju konferenciju za novinare DSS-a i Državotvornog pokreta ispred Predsedništva Srbije.

"Mislioci iz Demokratske stranke Srbije mogu da se vrate na dremku u svoje prašnjave kabinete i da budu spokojni", saopštila je SNS i dodala da Vučić, za razliku od (nekadašnjeg lidera DSS) Vojislava Koštunice, zna šta su nacionalni interesi i šta je država.

U SNS-u su izrazili sumnju u iskrenost brige Demokratske stranke Srbije za Srbiju i upitali zašto je Koštunica svojevremeno dozvolio raspad Srbije i Crne Gore, secesiju Kosova,kao i zašto nije ništa preduzeo po tom pitanju.

Predsednik Aleksandar Vučić u nedelju, 11. novembra, putuje u Pariz, na skup povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog, kojem će prisustvovati i predsednik Kosova Hašim Tači.

Politika

Vučić: Hvala Kipru

Nikozija -- Predsednik Vučić preneo u Nikoziji da je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu oko Kosova.

Politika petak 30.11. 18:56 Komentara: 6
strana 1 od 177 idi na stranu