Jeremić: Tači ne bi bio ni pozvan...; Đurić: Mržnja

Srpski državni vrh je mogao da spreči da se Kosovo pojavi u protokolu obeležavanja stote godišnjice kraja Prvog svetskog rata da je bio ozbiljan u toj nameri.

Izvor: Beta

Petak, 09.11.2018.

14:45

Jeremić: Tači ne bi bio ni pozvan...; Đurić: Mržnja

To je rekao predsednik Narodne stranke i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Usledio je i hitar odgovor Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali sa funkcije potpredsednika GO SNS.

"Srbija možda ne bi imala dovoljnu specifičnu težinu da tako nešto izdejstvuje sama, ali uz malu pomoć Rusije bi to bilo rešeno. Nažalost, to niko od Rusije nije zatražio, što je jasan pokazatelj toga da državni vrh Srbije zastava 'Kosova' u Notr Damu preterano ne pogađa", naveo je Jeremić.

On je ukazao da predstavnik Kosova ne bi ni bio pozvan na ceremoniju obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata da za tu priliku nije predviđen "performans Vučića i Tačija".

"Da nije bilo tajnih sastanaka između njih dvojice marta ove godine na kome su otpočeli pregovore o 'razgraničenju' i gde se rodila ideja o zajedničkom pojavljivanju u Parizu 11. novembra, predstavnik Kosova ne bi prisustvovao toj ceremoniji. Učešće Kosova je direktna posledica Vučićeve šizofrene potrebe da bude uočen u mnoštvu državnika koji će se tamo pojaviti, servirajući sa Tačijem svetskoj javnosti ideju o nekakvom 'istorijskom miru", rekao je Jeremić gostujući u emisiji "Zumiranje".

Jeremić smatra da Srbija velike događaje, poput predstojećeg u Parizu, koristi na pogrešan način i da postoji suštinski problem shvatanja diplomatije kod vladajućeg režima.

"Cilj prisustva državnog vrha na nekom diplomatskom skupu je da se on atraktivno predstavi u državnim tabloidima i na Pinku", kazao je Jeremić i dodao da se od diplomatskih odnosa pravi vulgarna predstava.

Jeremić smatra da je i Vučićeva izjava da je njegova politika o "razgraničenju" doživela poraz, potpuno neistinita.

"Realnost je da smo danas u poodmakloj fazi razgovora o 'razgraničenju', odnosno o korekciji administrativne linije razgraničenja Kosova i ostatka Srbije, koja bi pravno obavezujućim sporazumom postala zvanična državna granica", kazao je Jeremić i dodao da to podrazumeva i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Mi se faktički nalazimo u završnoj fazi pregovora, i u prvoj polovini 2019. godine se može očekivati diplomatsko-medijski "blickrig" u kome će se samo saopštiti šta su se dve strane dogovorile", rekao je on.

Jeremić smatra da bi nakon toga usledila skupštinska deklaracija, referendum ili parlamentarni izbori koji bi imali "plebiscitarni karakter" na kojima bi predsednik Srbije tražio podršku za svoju odluku.

"To bi bili jedni od najneregularnijih izbora do sada, a Vučić računa da bi u tim okolnostima imao okretanje glave zapadnih partnera od brutalne krađe, jer im je stalo da on dobije apsolutnu većinu i stavi potpis na takozvani pravno obavezujući sporazum", rekao je on.

Jeremić još kaže da je Srbija sa ovakvom vlašću daleko od članstva u Evropskoj uniji i da je ;rešenje pitanja Kosova i Metohije ne bi suštinski približilo članstvu.

"Sve i da se reši Kosovo i da sutra čarobnim štapićem nestane taj problem, Srbija sa ovakvim pravosuđem, sa ovakvom slobodom medija, sa ovakvom vrstom sve agresivnijeg obračunavanja sa političkim protivnicima, uključujući i fizičko, nikada neće moći da bude primljena u Evropsku uniju", zaključuje Jeremić.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić istakao je da će Vuk Jeremić, reagujući na njegovi izjavu da je Srbija mogla da spreči da se na obeležavanju primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu nađe "kosovska zastava", ući u enciklopedije kao kreator diplomatije autodestrukcije.

Đurić je, u saopštenju, rekao da je razumljivo to što Jeremiću smeta prisustvo Srbije na obeležavanju srpske pobede u Prvom svetskom ratu, jer on je činio i čini sve da Srbija više nikada i ni u čemu ne pobedi.

“Jeremić bi, umesto što svakodnevno glumi spoljnopolitičkog analitičara, trebalo da građanima objasni zašto je bio ključni saučesnik u izmeštanju dijaloga o Kosovu i Metohiji iz Ujedinjenih nacija na teren Evropske unije i traženju mišljenja o jednostrano proglašenoj nezavisnosti naše južne pokrajine od suda u kojem većinu čine predstavnici država sponzora prištinskih separatista”, naglasio je on.

Đurić je ukazao i da se sudu čoveka koji na duši nosi takve grehe ne može verovati, a njegovo pozivanje na Rusiju i njenu podršku Srbiji vrhunac je bezobrazluka i licemerja, jer upravo on je Moskvi iz ruku izbio važne argumente i mehanizme za odbranu naših državnih i nacionalnih interesa pred Ujedinjenim nacijama.

"Honorarni saradnik katarske ambasade i belosvetskih prevaranata", Vuk Jeremić, prema rečima Đurića, doveo je našu državu u situaciju u kojoj nije više bilo mogućnosti da bilo šta izdejstvuje pregovorima, a danas imamo kakav-takav manevarski prostor isključivo zahvaljujući višegodišnjem napornom radu i državno odgovornoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jeremićeva mržnja je neizmerna i on je spreman da, svakodnevno navijajući protiv Vučića, navija protiv Srbije i njenih interesa, i pitam ga samo za čije interese navija, ili to treba da upitam katarsku ambasadu i njegovog prijatelja Patrika Hoa, zaključio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: