RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i Vršcu

Beograd -- Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta - u Beloj Crkvi i Vršcu, saopštio RIK.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Na tim mestima poništeni su izbori za članove nacionalnih saveta rumunske i česke manjine, saopštila je Republička izborna komisija.

Kako je sinoć saopšteno na sednici RIK-a, ponoviće se glasanje na izborima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine na biračkom mestu broj 1 u Srednje-tehničkoj školi u Beloj Crkvi, na kojem su poništeni izbori održani 4. novembra.

Takođe će biti ponovljeno glasanje na izborima za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine na biračkom mestu 11 u Mesnoj zajednici Kuštilj u Vršcu.

Glasanje će se sprovesti po izbornim listama koje su utvrđene za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta češke i rumunske nacionalne manjine. Za sprovođenje ponovnog glasanje na ovim biračkim mestima komisija će obrazovati nove biračke odbore i imenovati predsednike, članove, kao i njihove zamenike. RIK je na jučerašnjoj sednici doneo i rešenje o utvrdjivanju broja glasačkih listića za ponovljeno glasanje - 1.199.

Za česku nacionalnu manjinu biće štampano 774 glasačka listića, a za rumunsku 425. Listići će se štampati dvojezično, na srskom jeziku i ćiriličnom pismu, kao i na rumunskom i českom jeziku i pismu.

Takođe, na sedinici RIK je doneo i odluku o naknadi troškova sprovođenja ponovljeng glasanja na dva mesta.

RIK je kao neblagovremen ocenila i odbacila prigovor Šćiprima Arifija, zastupnika političke stranke "Alternativa za promene" koji je ukazao na nepravilnosti prilikom sprovođenja glasanja na izborima za članove saveta albanske nacionalne manjine na biračkom mestu u opštini Preševo.

RIK je odbacila i prigovor Erdelja Osmana, zastupnika "Grupe birača za pobedu Erdelj Osman", koji je ukazao na nepravilnosti u postupku glasanja za savete aškalijske nacionalne manjine.

Prigovor je takođe odbačen i ocenjen kao neblagovremen.

Politika

Vučić: Hvala Kipru

Nikozija -- Predsednik Vučić preneo u Nikoziji da je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu oko Kosova.

Politika petak 30.11. 18:56 Komentara: 6
strana 1 od 177 idi na stranu