"Moguće je da Merkelova ode i ranije"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da se neće kandidovati za novi mandat 2021. godine, ali bi sa te pozicije mogla da ode i ranije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP/ Bernd von Jutrczenka
Foto: Tanjug/AP/ Bernd von Jutrczenka

To je u intervjuu za B92.net rekao evroposlanik i funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije Knut Flekenštajn.

“Moguće je da ona ode i pre 2021. godine. Velika koalicija 2020. pravi presek stanja, ako shvate da to nije dobro, onda mislim da koalicija neće da izdrži ceo mandat od četiri godine. Onda je to vreme za novog kancelara“, kaže Flekenštajn.

Podsetimo, Merkelova je krajem oktobra najavila da će se povući iz politike po završetku svog kancelarskog mandata.

Ona je odluku o povlačenju sa pozicije lidera Hrišćanskodemokratske partije donela posle loših rezultata na izborima u Bavarskoj i Hesenu.

Ranije je novinar Dojče velea Nemanja Rujević objasnio da se “gunđanje protiv Merkelove u stranci prvi put javilo tokom grčke dužničke krize kada je autoritet tadašnjeg ministra finansija Volfganga Šojblea ipak bio dovoljan da demohrišćani većinom podrže programe pomoći Grčkoj uz nametanje mera štednje”.

“Tek je izbeglička kriza na površinu izbacila otvoreno nezadovoljstvo. Merkel je okarakterisana kao krivac za jačanje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), kao neko ko je CDU odvukao previše ulevo, ostavljajući mnoge konzervativne birače bez političkog gnezda“, naveo je tada Rujević.

Svet

strana 1 od 395 idi na stranu