Identifikovan napadač iz Los Anđelesa, bivši marinac

Los Anđeles -- Lokalne vlasti identifikovale su napadača koji je u baru u Kaliforniji ubio 12 osoba, kao 28-ogodišnjeg veterana Ijana Dejvida Longa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Richard Vogel
Foto: Tanjug/AP/Richard Vogel

Kako navode lokalni zvaničnici, Long je u proleće imao epizodu nekontrolisanog ponašanja, ali su nadležni smatrali da je reč o posttraumatskom stresnom poremećaju, koji je usledio kao posledica službe u vojsci.

Sa dimnom bombom i pištoljem, bivši marinac sa kapuljačom na glavi, obučen u crno, otvorio je vatru u baru, a lokalni šerif Džef Din kaže da se sumnja da se Long zatim i ubio u istom tom baru.

Din je rekao da je njegovo odeljenje ranije nekoliko puta bilo u kontaktu sa Longom, kao i da je u aprilu u svojoj kući zatečen kako se ponaša iracionalno i "divlja".

Šerif kaže i da je tada bio pozvan stručni tim da proceni njegovo mentalno stanje, a koji je zaključio da Longa ne treba pritvoriti.

Lokalne vlasti navode da se istražuje motiv napada. Neimenovani zvaničnik policije rekao je ranije za AP da je napadač bacio dimnu bombu i koristio pištolj kalibra 45 kada je zapucao u baru u mestu Tauzend Ouks, severno od Los Anđelesa.

U međuvremenu, AP je objavio da je imao i uvid u video snimak pucnjave, a oglasio se i predsednik SAD Donald Tramp koji je uputio saučešće porodicama žrtava i pohvalio reakciju policije. Na video snimku, kako navodi agencija, vide se napete scene sa mesta pucnjave, koja se čuje u više navrata dok preplašeni građani beže iz bara.

Vidi se i kako pristižu policijska vozila, kao i naoružani policajac koji zauzima položaj ispred bara. AP navodi i da su trojica muškaraca istrčala iz bara noseći četvrtu osobu, prekrivenu krvlju.

Snimak prikazuje kako pokušavaju i uspevaju da zaustave krvarenje, koje izgleda kao posledica prostrelne rane. Američki predsednik Donald Tramp naveo je na svom nalogu na Tviteru da je "u potpunosti informisan o užašnoj pucnjavi".

On je pohvalio policiju navodeći da je "pokazala veliku hrabrost".

Najmanje 12 osoba, među kojima i zamenik šerifa, ubijeno je u pucnjavi u jednom baru u Kaliforniji, saopštili su danas zvaničnici. Kasnije je i napadač pronađen mrtav na licu mesta.

Din je rekao da je još desetak osoba ranjeno. U kantri baru "Borderlajn" se, u trenutku pucnjave, nalazilo na stotine ljudi, a pucnjava je trajala i kada je došla policija. Na sajtu tog bara, za sredu uveče je najavljeno studentsko veče i časovi kantri plesa.

Za sada neidenfitikovani muškarac je sinoć u baru u mestu Tauzend Ouks, na oko 60 kilometara zapadno od Los Anđelesa i oko 130.000 stanovnika, prvo ispalio nekoliko hitaca, potom je bacio dimne bombe i onda nastavio da puca, prenosi AP.

Pozivajući se na policiju, "Los Anđeles tajms" navodi da je ispaljeno najmanje 30 metaka. Svedoci navode da su u baru većinom bili studenti, da je situacija bila haotična i da su ljudi počeli da iskaču kroz prozore.

strana 1 od 395 idi na stranu