Skandal u Beloj kući: Otimanje, guranje i "lažni snimci"

Novinaru CNN Džimu Akosti oduzeta je akreditacija i on više neće moći da izveštava iz Bele kuće, kao ni da postavlja pitanja predsedniku SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

16:19

Skandal u Beloj kući: Otimanje, guranje i
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuèi

Razlog za to je žustra rasprava između njega i predsednika na konferenciji za novinare Donalda Trampa nakon izbora u SAD.

Akosta je za Trampa imao nekoliko pitanja, među kojima je i ono koje se odnosilo na istragu Roberta Mulera, kao i o impičmentu.

Tramp je oštro uzvratio na Akostina pitanja. “Dosta je“, “sedi“, a uvrede da je grozna osoba samo su neke od stvari koje je Tramp izgovorio. Usledilo je i to da je jedna mlađa ženska osoba, navodno stažista u Beloj kući, pokušala da otme Akosti mikrofon. Akosta je na Tviteru potvrdio da mu je akreditacija oduzeta i da je razlog za to incident koji se dogodio. Objavio je i snimak na kojem se vidi on kako predaje svoju ličnu iskaznicu.

Nedugo nakon toga na toj mreži oglasila se i Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće, koja je u seriji tvitova pokušala da objasni šta se dogodilo.

“Predsednik Tramp se zalaže za slobodu štampe i očekuje i prima teška pitanja o njemu i administraciji. Mi, međutim, nećemo tolerisati da reporter svoje ruke stavlja na mladu ženu koja je samo pokušavala da radi svoj posao kao stažista u Beloj kući“, napisala je ona.

Sandersova je dodala i da nije uopšte pošteno da reporter CNN ne poštuje svoje kolege tako što im ne dozvoljava da i oni sami postave pitanje.

“Predsednik Tramp je dao više pristupa medijima nego bilo koji drugi predsednik u istoriji. Činjenica da se CNN ponosi ponašanjem svog novinara je ne samo odvratna, to je samo primer njihovog zanemarivanja svakoga, uključujući i mlade žene koje rade za administraciju. Kao rezultat incidenta, Bela kuća oduzima akreditaciju reporteru do daljeg“, napisala je Sandersova.

Na tvit koji se odnosio na to da je Akosta na mladu ženu “položio ruke“, novinar je imao samo da kaže: To je laž. Potom se ponovo oglasila Sandersova objavljujući snimak incidenta u kom se vidi da je žena pokušala da otme mikrofon, a Akosta ju je onda, u nameri da to spreči, brzim i jačim pokretom dodirnuo po ruci, što neki karakterišu i kao udarac. Međutim, odmah su se pojavile i različite teorije, pa tako neki tvrde i da je snimak koji je objavila Sandersova prepravljen i da se na pravom snimku vide jasni pokreti ruku Akoste.

Kako je objavio sajt “Info Wars“, na snimku koji je objavila Sandersova ne samo da se ne čuje nikakav zvuk, pa i to da Akosta kaže: “Izvinite, gospođo“, već je i snimak usporen.

Bela kuće nije se oglašavala zvanično povodom ovoga, niti je objasnila kako je došla do snimka. Sa druge strane, oglasio se CNN saopštenjem u kojem daje podršku svom novinaru i optužuje Sandersovu za iznošenje neistina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: