"Poštujemo neutralnost Srbije, želimo bližu saradnju"

Norveška je zabrinuta zbog nedostatka svesti o kibernetičkim napadima, izjavio je danas ambasador te zemlje u Srbiji Arne Sans Bjornstad.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

13:52

Tanjug, Filip Krainèaniæ

On je poručio da bi Srbija trebalo da preduzme mere da se zaštiti od kibernetičkih napada, kao i da radi sa NATO na unapređenju bezbednosnih opcija.

Bjornstad je na panelu “Glavni zaključci sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan”, u okviru šeste Beogradske NATO nedelje, kazao da je danas veoma važno brzo reagovati zbog izazova sa različitih strana, te da je odluka doneta na Samitu da se uspostavi kontrahibridni tim za podršku možda najvažnija.

"Jer, tradicionalni ratovi i neki hibridni ratovi koje vidimo u tradicionalnim vojnim sredstvima ostaju, ali sada vidimo sve više kibernetičke napade", kazao je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, jedan od zaključaka Samita je da je potrebno da odnosi EU i NATO budu bliži, te dodao da se o tome govori već neko vreme u Briselu. Naveo je da čak i ako Srbija ne odluči da se pridruži NATO, biće sve bliža toj vojnoj alijansi i istakao da je to činjenica.

Govoreći o pozivu Makedoniji da postane članica NATO-a, Bjornstad je kazao da je Srbija već u velikoj meri okružena članicama NATO i da će uskoro još jedna zemlja u okruženju postati članica. "To nije pretnja. To će pomoći saradnji u regionu i po bezbednosnim pitanjima", kaže Bjornstad.

Dodao je da je NATO samit potvrdio da će Kfor ostati na Kosovu i Metohiji onoliko dugo koliko za tim bude imalo potrebe. "Svi poštujemo neutralnost Srbije, ali želimo da radimo bliže sa Srbijom", zaključio je Bjornstad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: