Vučić: Loše mešanje SPC u politiku, pogađa me

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u Helsinkiju da ga pogađa "loše mešanje" Srpske pravoslavne crkve u politiku.

Izvor: Beta, O2

Četvrtak, 08.11.2018.

10:22

Vučić: Loše mešanje SPC u politiku, pogađa me
Foto: Tanjug, Zoran Žestiæ

On je, povodom saopštenja Sabora SPC da ni po koju cenu ne sme da se dovede u pitanje pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohi, rekao da suverenitet čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu.

"Šta nam je ostalo od 1999. i od 2009. i gde su nam vojska, narod i koju teritoriju kontrolišemo? Kako da to čuvamo_", upitao je Vučić i dodao da su za njega ljudi najvažniji. Kako je naveo, puni suverenitet znači da Srbija uvodi vojsku i policiju.

"To je značenje tih reči. Plašim se da je to neodgovorno. Neću da se kockam, a da čuvam naš narod naravno da hoću, ali time što ćete se truditi da jasno ne želite bilo kakav kompromis plašim se da nećemo imati oko čega da pravimo kompromise, jer nas je neodgovorna politika dovela u ovu situaciju", rekao je Vučić za televiziju Pink iz Helsinkija.

Sabor SPC ocenio je sinoć da Kosovo i Metohija "nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi" i dodao da "ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju nakon vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora SPC se navodi da bi "bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: