Sprečen napad na predsednika Francuske

Pariz -- Francuske bezbednosne službe uhapsile na šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFELUDOVIC MARIN  POOL MAXPPP OUT
Foto: EPA-EFELUDOVIC MARIN POOL MAXPPP OUT

To javlja Rojters pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Taj izvor naveo je da se uhapšeni sumnjiče da su imali "neprecizan i nedovoljno razrađen" plan za izvođenje "nasilne akcije" protiv Makrona.

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno u okviru istrage zbog pretnji koje su upućivali predsedniku te države, za šta Rojters nema nezavisnu potvrdu.

Agencija navodi da su hapšenja izvedena u tri različita područja - Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Nemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na severozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Navodi se da još nije jasno kakva je veza između uhapšenih i kako su stupili u kontakt jedni sa drugima.

Rojters podseća da je Makron u jednom intervjuu koji je objavljen u nedelju upozorio na pretnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo država koje je na Starom kontinentu vladalo tridesetih godina prošlog veka utrlo put usponu Hitlera u Nemačkoj i Musolinija u Italiji.

Agencija podseća da je Makron danas u Verdunu, gradiću na severoistoku Francuske, gde prisustvuje nastavku obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, u okviru čega će tokom vikenda ugostiti 60 državnika iz celog sveta.

strana 1 od 395 idi na stranu