Sprečen napad na predsednika Francuske

Francuske bezbednosne službe uhapsile na šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2018.

14:00

Sprečen napad na predsednika Francuske
Foto: EPA-EFELUDOVIC MARIN POOL MAXPPP OUT

To javlja Rojters pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Taj izvor naveo je da se uhapšeni sumnjiče da su imali "neprecizan i nedovoljno razrađen" plan za izvođenje "nasilne akcije" protiv Makrona.

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno u okviru istrage zbog pretnji koje su upućivali predsedniku te države, za šta Rojters nema nezavisnu potvrdu.

Agencija navodi da su hapšenja izvedena u tri različita područja - Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Nemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na severozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Navodi se da još nije jasno kakva je veza između uhapšenih i kako su stupili u kontakt jedni sa drugima.

Rojters podseća da je Makron u jednom intervjuu koji je objavljen u nedelju upozorio na pretnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo država koje je na Starom kontinentu vladalo tridesetih godina prošlog veka utrlo put usponu Hitlera u Nemačkoj i Musolinija u Italiji.

Agencija podseća da je Makron danas u Verdunu, gradiću na severoistoku Francuske, gde prisustvuje nastavku obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, u okviru čega će tokom vikenda ugostiti 60 državnika iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: