Otkud zastava "države" Kosovo u Notr Damu? FOTO

Zastava samoproglašene države Kosovo je istaknuta u Parizu, pored obeležja država učesnica Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Subota, 03.11.2018.

12:44

Otkud zastava
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Zastave su postavljene u katedrali Notr Dam, u okviru obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Iako je na strani saveznika u tom sukobu bilo ukupno 19 država, u francuskoj prestonici je postavljeno 20 zastava.

Podsetimo, savezničke snage su činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija.

Tokom Prvog svetskog rata, nakon poraza i povlačenja srpske vojske u jesen 1915. godine, austrougarske jedinice su okupirale severni deo Kosova, a bugarske južni (Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane).

Austrougarske okupacione snage, a u početku i Bugari, su na Kosmetu bili dočekani kao oslobodioci.

Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku, dok su Bugari zaveli okrutan okupacioni sistem.

Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine, KiM su u oktobru zauzele jedinice srpske 2. armije, i područje nešto kasnije ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Parizu se 11. novembra obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata. Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači.

Spekulisalo se da će tokom tog događaja biti postignut “konačni odgovor o Kosmetu“, ali je Vučić na nedavnoj konferenciji za medije rekao da “ne zna zašto su se svi toliko uzbunili i zašto očekuju da se nešto desi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: