Kosovo vraćeno na agendu SB, "zahvalnost Rusiji i Kini"

pitanje Kosova i Metohije je vraćeno na agendu Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.11.2018.

17:28

Kosovo vraćeno na agendu SB,
Foto: Gettyimages/Spencer Platt

Prva naredna sednica na kojoj će biti razmotren izveštaj o stanju u južnoj srpskoj pokrajini zakazana je za 14. novembar.

To je za Tanjug potvrdio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Usvojen je program rada SB za novembar, gde je sednica o KIM ponovo vraćena na dnevni red i zakazana za 14. novembar", rekao je Dačić.

On je objasnio da su neke zemlje i dalje tražile da Kosovo ne bude na dnevnom redu SB UN, ali nisu tražile i glasanje o tome, već su odluku prepustile predsedavajućem.

"Želim da se zahvalim Kini na izuzetno važnoj podršci da Kosovo bude ponovo na dnevnom redu SB, kao i Rusiji i drugim članicama SB, koje su podržale taj predlog", rekao je Dačić.

Kako saznaje agencija Beta, 14. novembra će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Guterešov izveštaj je trebalo da bude razmatran u avgustu, ali je tada Savetu bezbednosti UN predsedavala Velika Britanija, koja se, kao i većina zapadnih zemalja, zalaže za proređivanje sednica o Kosovu, čemu se protive Srbije i Rusija.

U septembru su Savetu bezbednosti predsedavale SAD, koje su takođe za promenu formata, dok je u oktobru predsedavajuća bila Bolivija, koja nije priznala nezavisnost Kosova. Danas je predsedavanje Savetu bezbednosti UN preuzela Kina.

Prvi ovomesečni sastanak Saveta bezbednosti je bio posvećen konsultacijama o programu rada. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prošlog meseca da je za Srbiju od suštinske važnosti da se očuva format sednica Saveta bezbednosti UN o Unmiku, posebno u vreme intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog rešenja u dijalogu s Prištinom.

Dačić je to rekao u razgovoru sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom Unmika Zahirom Taninom, za vreme njegove redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN o radu Unmika.

U izveštaju koji je trebalo da bude predstavljen u avgustu Gutereš je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka. U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, Gutereš je izrazio zabrinutost zato što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Gutereš je naveo da je ukupno gledano situacija tokom posmatranog perioda bila stabilna, za razliku od perioda obuhvaćenog prethodnim izveštajem, ali da su ipak zabeleženi incidenti koji mogu obnoviti tenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: