"Hoćete li spaljivati Bećkovićeve knjige?"

Opoziciona crnogorska Prava Crna Gora oštro je osudila zabranu ulaska pojedinim srpskim intelektualcima na teritoriju Crne Gore.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.11.2018.

18:27

Foto: Thinkstock

Marko Milačić podseća da je upravo predsednik Crne Gore Milo Đukanović lično uručio Njegoševu nagradu književniku Matiji Bećkoviću, 1997. godine, a danas mu, ističe Milačić, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju, u kojoj je nagrađen pre dve decenije.

Milačić se retorički "pita" da li će, kako je kazao, crnogorski režim na trgu u Podgorici spaljivati Bećkovićeve knjige i da li se planira isključenje mogućnosti čitanja Bećkovićevih dela i izjava putem interneta, pošto, kako ističe, danas reči, za razliku od prošlih vremena, sa lakoćom prelaze granice. "Da li će vas zabrana ulaska jednog od najvećih srpskih književnika u vašu i našu zemlju, rasteretiti spoznaje o vašim srpskim korenima?", pita Milačić Đukanovića.

Kako se navodi u saopštenju, zabranu Milačić, inače, vidi kao "osvetu nepismenih".

"Ovo je, osim što je opasno po Crnu Goru, njenu reputaciju i dobre odnose sa nama najbližom Srbijom, ujedno i demonstracija duha palanke, po kome se protiv reči treba boriti zabranama, u inkvizitorskom duhu, u kom su se na trgovima spaljivale knjige", podvlači se u tekstu predsednika Prave Marka Milačića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: