"Zaev da odgovori na zahteve Albanaca"

Predsednik albanskog pokreta Besa u Makedoniji Biljal Kasami, pozvao je premijera Zorana Zaeva da odgovori na zahteve albanskih stranaka za ustavne amandmane.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2018.

18:57

Foto: Gettyimages

Reč je o amandmanima koji bi se odnosili na albanski jezik i poziciju albanskog naroda u toj državi.

"Mi nećemo uslovljavati, ukoliko Zaev ne prihvati naše zahteve, ali ćemo nastaviti da insistiramo na tim pitanjima tokom procesa evro-atlantskih integracija", rekao je Kasami, prenosi makedonski portal a1on.mk.

On smatra da ukoliko je premijer imao vremena da razgovara sa, kako je kazao, inkriminisanim pojedincima u raznim slučajevima, onda će "imati vremena da razmotri i naše zahteve".

Prema njegovim rečima, ukoliko se ova pitanja ne zatvore sada, ona će biti ponovo aktuelizovana na narednim izborima.

Lider pokreta Besa je kazao da Zaev ne treba da blokira zahteve Albanaca, jer je, kako navodi, pod motom "Jedno društvo za sve" uspeo da dobije veći broj albanskih glasova.

Zahtevi Besa su prihvatanje amandmana na Ustav koji će omogućiti albanskom narodu u Makedoniji da postane državotvoran, zajedno sa makedonskim, dok albanski jezik treba da postane službeni jezik na celoj teritoriji Makedonije, uključujući i njegovu upotrebu u međunarodnim odnosima države.

Zaev je juče, nakon izjave vicepremija makedonske Vlade Bujara Osmanija da će Ohridski sporazum postati deo preambule makedonskog Ustava kao deo konstitutivnih dokumenata, rekao da je to pitanje zatvoreno 2001. godine.

Iznoseći negativan stav o zahtevu albanskih političara o dodatnim izmenama Ustava, Zaev je istakao da Makedonija nema potrebu za dodatnim otvaranjem Pandorine kutuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: