Brnabićeva prenela Lukašenku Vučićevo pismo

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je u Minsku sa predsednikom i premijerom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i Sergejom Rumasom.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

18:34

Brnabićeva prenela Lukašenku Vučićevo pismo
Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednica Vlade uručila je predsedniku Lukašenku pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

U pismu se predsednik Vučić zahvaljuje predsedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja.

"Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", navodi se između ostalog u pismu predsednika Vučića, koji je ponovio poziv predsedniku Lukašenku da poseti Srbiju.

Sastanak sa predsednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić je, u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, zahvalila na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.

U razgovoru sa premijerom Rumasom, Brnabićeva se takođe zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

"Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju.

Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dve zemlje, čija je trgovinska razmena još uvek ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti.

U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije. Rumas je predložio da se organizuje poslovni forum Srbije i Belorusije, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje.

Brnabićeva i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

"Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo", kazao je premijer Belorusije.

Premijerka Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Belorusiji povodom sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kome je ranije jutros govorila.
Foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: