Pucnjava zbog zastave, albanska policija ubila Grka

Albanska policija ubila je Grka koji je pucao pošto su policajci skidali grčku zastavu sa groblja iz Drugog svetskog rata u selu Bularat, nedaleko od granice.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.10.2018.

21:09

Pucnjava zbog zastave, albanska policija ubila Grka
Foto: Gettyimages/Dan Kitwood

Ubistvo je izazvalo oštru reakciju Atine.

Albanski mediji su objavili da je ubijen Konstantinos Kacifas (35), koji je pucao iz "kalašnjikova" na albanske policajce koji su skidali zastavu.

Incident se odigrao dok je albansko selo Bularat, u kome većinom žive Grci, obeležavalo godišnjicu ulaska Grčke u Drugi svetski rat, 28. oktobra 1940. godine, prenosi "Katimerini".

Albanska policija tvrdi da je Kacifas pucao na njih i da su oni uzvratili vatrom i ubili ga.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je "neprihvatljivo da je operacija rezultirala gubitkom ljudskog života".

"Čekamo od albanskih vlasti puno objašnjenje uslova pod kojima je grčki građanin izgubio život i odmah ćemo preuzeti neophodne korake", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Albansko Ministarstvo spoljnih poslova se oglasilo saopštenjem u kom "žali zbog neopravdane politizacije" ovog slučaja.

U saopštenju se navodi da je albanska policija "detaljno objasnila" da je u pitanju bio "potpuno izolovan slučaj", kao i "flagrantan čin" agresije prema albanskoj policiji.

Albansko ministarstvo je navelo i da "uverava svoje susede da je Albanija bezbedna i mirna zemlja za sve njene građane, uključujući i Grke".

Ispred albanske ambasade u Atini zbog ubistva Grka protestovali su članovi kranje desničarske "Zlatne zore", zbog čega je ulica bila zatvorena. Albanski mediji izveštavaju da je Kacifas bio član "Zlatne zore", navodi AP.

Kacifas je rođen i odrastao u Bulartu, selu na šest kilometara udaljenom od granice sa Grčkom, a od nedavno je živeo u Atini.

U saopštenju albanske policije se navodi da je Kacifas prvo pucao u vazduh, a potom i na policijska vozila koja su mu se približavala.

U saopštenju se dodaje da se Kacifas sakrio na obližnjoj planini i da je i nastavio da puca na policijace. Albanska policija navodi da je ubijen u razmeni vatre, prenosi AP, dodajući da je Kacifas imao i albansko i grčko državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: