"Moj otac je ubijen samo zato što je bio Srbin"

Okidač za oružani sukob Srba i Hrvata u Vukovaru bilo je ubistvo Jovana Jakovljevića. On je ubijen u svojoj kući 29. maja 1991. godine, piše Jutarnji list.

Izvor: B92, Jutarnji list

Nedelja, 28.10.2018.

12:09

Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, njegov sin Slobodan, majka Zorka i brat Zoran i dalje žive u Vukovaru i čekaju da nadležni pronađu one koji su ubili glavu njihove porodice.

“Moj otac je ubijen samo zato što je bio Srbin i to Srbin koji je u Vukovaru nešto značio, s obzirom na to da je bio poslovođa u sportskom delu Veleprometa. Bio je poznat u fudbalskim i lovačkim krugovima, ne samo u Vukovaru, nego na području cele Jugoslavije“, navodi Jakovljević.

Dodaje i da njegov otac nije pravio probleme, niti je do tada bilo ikakvih problema.

“Na kraju su mu bez suda presudili naši susedi. Njegovo ubistvo je bila poruka Srbima da više nemaju šta da traže u Vukovaru. Poslužilo je i kao način da se stvari u našem gradu dodatno zahuktaju”, dodaje Jakovljević.

Jutarnji dodaje da se o Srbima koji su u Vukovaru i okolini ubijeni i nestali tokom 1991. godine, u hrvatskoj javnosti vrlo malo i vrlo retko govori i piše.

Jakovljević je istakao da njegova porodica na vukovarskom području živi više od 400 godina.

“Mi nismo u Vukovar ušli na tenku”, istakao je Jakovljević.

Jutarnji navodi da je povod za razgovor reakcija pripadnika srpske zajednice u Vukovaru na protest koji je organizovao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ”nezadovoljan rezultatima istrage zločina nad Hrvatima u Vukovaru”.

Na to je odgovorio i zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković, koji je istakao da bi takav protest imao smisla samo kada bi se na njemu govorilo i o 50-60 Srba koji su u Vukovaru i okolini ubijeni 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: