Stoltenberg: Evropa neće nagomilavati oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da ne očekuje povećanje nuklearnog oružja u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2018.

12:56

Stoltenberg: Evropa neće nagomilavati oružje
Getty images

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD napustiti Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF) s Rusijom, iz vremena Hladnog rata.

"Ne predviđam da će saveznici razmestiti više nuklearnog oružja u Evropi kao odgovor na novu rusku raketu", kazao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO saveznici procenjuju "posledice nove ruske rakete na sopstvenu bezbednost", prenosi Asošiejted pres.

Vašington optužuje Moskvu da raketnim sistemom 9M729 krši Sporazum INF iz 1987. godine, a američki saveznici iz NATO slažu se da je to verovatno slučaj.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode ili da izvode probe svih krstarećih i balističkih raketa lansiranih sa tla, dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: