Haos na granici HR: Probijen kordon, povređeno dete VIDEO

Više od stotinu migranata koji iz BiH žele da uđu u Hrvatsku na graničnom prelazu Maljevac probilo je prvi kordon granične policije BiH.

Izvor: Beta

Sreda, 24.10.2018.

11:26

Haos na granici HR: Probijen kordon, povređeno dete VIDEO
Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ

Oni su stigli do drugog policijskog kordona.

Među migrantima i policajcima ima i povređenih. Jedno dete primljeno je u bolnicu.

Situacija je vrlo napeta, menja se iz minuta u minut jer migranti, koji su juče stigli nadomak granice i među kojima ima mnogo žena i dece, gube strpljenje, preneo je Avaz.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je objavilo da su migranti na graničnom prelazu Maljevac gađali kamenjem hrvatsku policiju.

Policijski helikopter nadleće granicu Hrvatske i BiH. Migranti se nalaze tek nekoliko metara od granice s Hrvatskom.

Na mostu ispred Međunarodnog graničnog prelaza (MGP) Velika Kladuša – Maljevac dogodio se incident u kojem je jedan migrant pokušao da se povredi hladnim oružjem. "Policijski službenici Granične policije BiH sprečili su migranta u pokušaju samopovređivanja hladnim oružjem", saopšteno je iz BiH granične policije, prenosi N1 BiH.

Na području graničnog prelaza Maljevac hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila protivnavalnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku, rečeno je Hini iz hrvatskog MUP-a.

U Domu zdravlja Velika Kladuša za N1 povrdili su da su spremni za situaciju koja može eskalirati.

"Što se tiče toga, spremni smo na situaciju koja može eskalirati na veće razmere. Imali smo više situacija gde su bile tuče između njih. Zvala sam UNHCR, kažu da su zauzeti sa situacijom u Bihaću. Migranti koji su povređeni danas su u dobrom stanju, mi smo ih zbrinuli ovde u Velikoj Kladuši. Tu su na opservaciji, došla su nam tri povređena migranta. ostaju na opservaciji, dete od pet godina i dve odrasle osobe", kazala je u izjavi za N1 glavna medicinska sestra Doma zdravlja Velika Kladuša.

Migranti su i ranije ove sedmice dolazili na Maljevac, a u ponedeljak su stigli na granični prelaz Izačić, odakle su juče vraćeni.

Prema poslednji, informacijama, na graničnom prelazu Maljevac ima oko 200 migranata, raspoređeni su i hrvatski specijalci.

Migranti na mostu uzvikuju "Open border" (Otvorite granicu).
Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ
Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković rekla je za Klix.ba da su migranti, koji su noć proveli na otvorenom u blizini granice, seli na put i na taj način su blokirali odvijanje saobraćaja preko graničnog prelaza.

U utorak po podne oko 400 migranata stiglo je u blizinu graničnog prelaza Maljevac, a policija je na oko 100 metara od prelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila ih da pređu u Hrvatsku, navele su Nezavisne novine.

Zbog situacije sa migrantima u BiH hrvatska policija je na području graničnog prelaza Maljevac oko 13 sati na graničnu liniju postavila zaštitnu ogradu - takozvane gelendere.

To je za Hinu rekla predstavnica Službe za odnose sa javnošću hravatskog MUP Marina Mandić.

Mandićeva je ranije rekla da hrvatska policija nije imala potrebe da deluje nakon što su migranti u BiH probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije.

Kako je rekla, probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policije jer se između njih nalazi još jedan kordon policije.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije preduzimala nikakve akcije. Mandićeva je demantovala informaciju iz dela medija da je hrvatska policija u bilo kom trenutku ušla na teritoriju BiH.

Migranti koje se nalaze u Bosni i Hercegovini žele preko Hrvatske da idu dalje, u druge članice Europske unije.
Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ
Istovremeno, na železničkoj stanici u Bihaću policija je blokirala voz koji je stigao iz Sarajeva i ne dozvoljava iskrcavanje putnika, među kojima su uglavnom migranti. Portal Kliks je objavio da je policija blokirala i ulazak autobusa koji voze migrante u Unsko-sanski kanton (USK).

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova USK Snežana Galić izjavila je da je posle jučerašnjeg sastanka s ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema tom kantonu, kao i da je u toku sastanak operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom, posle kojeg će biti poznato više informacija.

U Bihaću i drugim gradovima zapadne Krajine trenutno se nalazi više od 10.000 migranata koji žele da krenu ka Hrvatskoj, odnosno EU.
Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ
Migranti su proteklu noć proveli u improvizovanim šatorima ili pod otvorenim nebom i na oko 10 stepeni Celzijusovih zapalili vatru, prethodno skupivši drva u neposrednoj blizini graničnog prelaza. Komesar MUP Unsko-sanskog kantona (USK) Mujo Koričić rekao je danas da na to područje više neće ulaziti nove grupe migranata, jer nema adekvatnih smeštajnih kapaciteta, ali i zbog narušene bezbednosne situacije u tom kantonu.

"Procena je da je povećanje migranata na području USK, a bez adekvatnog smeštaja, potencijalna pretnja narušavanju bezbednosti. Svakodnevno imamo krivična dela, od razbojništava, bludnih radnji, silovanja, krađa i otmica", kazao je Koričić i najavio da će policija uraditi bezbednosne procene u vezi sa dešavanjima na Graničnom prelazu Maljevac. Tako policija USK danas nije dozvolila migrantima koji su juče u 16 sati vozom krenuli iz Sarajeva u Bihać da se iskrcaju, a blokiran je prolazak autobusa s migrantima u ovaj kanton.

To je rezultat jučerašnjeg sastanka rukovodstva MUP-a USK sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, nakon kojeg je policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema USK. U Bihaću se već nekoliko dana održavaju protesti zbog eskalacije migrantske krize.

Organizatori su ranije istakli da protesti nisu usmereni protiv migranata, već zbog tromosti aktuelne vlasti koja već duži period nema adekvatan odgovor na ovo pitanje.

Mektić i Operativna grupa za situaciju s migrantima u USK-u juče je održala sastanak na kojem je odlučeno da se najkasniej do danas odredi privremena smeštajna lokacija za migrante na području grada Bihaća.

U Bihaću i drugim gradovima Krajine trenutno se nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku uspeti da pređu granicu i domognu se Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: